Sanal Şiddet Oyun Mudur?

Yazar Ayşe Handan ÖzkanPsikolog • 10 Ocak 2020 • Yorumlar:

Sosyal medya ve internet üzerinden yayılan oyunlar nedir? Asıl tartışılması ve üzerinde düşünülmesi gereken soru bu olmalıdır. Çocukların ve gençlerin saatlerce başında vakit geçirdiği ve bağımlılık geliştirdiği sürecin ismi oyun olamaz. Oyun nedir ? Çocukların kesinlikle kendi hayal ettikleri, kendi kurguladıkları ve ortaya çıkardıklarıdır. Oyuna oyun demek için; çocuğu fiziksel, duygusal ve sosyal ve bilişsel açıdan geliştirmelidir. Oyun, çocuğun ruhsal çatışmalarını tedavi eden, ilşkilerini anlamamıza yardım eden süreçlerdir aynı zamanda.

Bilgisayar ve internet üzerinden uygulamaya yönelik kurguların ismi oyun değildir. Bu kurguların adı “game” olarak ifade bulmaktadır. Game kelimesinin karşılığı oyun değildir. Oyun kelimesinin karşılığı ise “play” olarak karşılık bulmaktadır. Game başka insanlar özellikle çoğunlıkla da kaynağı bilinmeyen kişiler tarafından tarafından oluşturulmuş ürünlerdir. Bu ürünlerde çocukların gelişim süreçlerini olumlu yönde etkiliyen her hangi bir veri bulunmamaktadır. Aksine çocuklar üzerinde olumsuz etkileri gözlemlenmektedir.

Bağımlılık oluşturması açısından çok problem oluşturabilmektedir. Çocuk oyunlarında ekran olmamaktadır. Oyun çocuğun gelişimine yönelik olduğu için bağımlılık oluşturmaza. Bağımlılık oluşturan bir ürün zararlı olarak nitelendirildiği için uzak durulması gerekmektedir. kişinin ilişkilerini vesorumluluklarını etkileyen bir durum söz konusu olduğunda, game için bağımlılık yaptığı bilinmesi gerekmektedir.

Gelişimsel olarak, çocukların sosyal gelişimlerini sıkıntıya sokan bir durum söz konusu olabilmektedir. “Game”içerikli ürünlerin çocuklar için korkutucu olması, çocuğu manipüle ediyor olması, ciddi problemler oluşturmaktadır. Bu problemlerin en önemlisi çocukları köleleştirmesi, her denen komuta itaat etme çabası içinde olması gibi neticeler oluşturabilmektedir.

Son zamanlarda ortaya çıkan ve intihar etmeye kadar sebebiyet veren game içerikli bilgisayar ürünlerinin, çocuklar üzerinde büyük sıkıntılar oluşturduğu saptanmıştır.  Gece korkuları, alt ıslatma, tırnak yeme, içe kapanma, kendine zarar verme gibi sorunları sıklıkla yaşıyor olmaları kaygıyı tetiklediğini göstermektedir.  Bilgisayar ve internet üzerinden uygulanan “game”için çocuklarda gelişimsel olarak gerilik oluşturmaktadır. Bu gerilik uzun vadede daha büyük sorunlara sebebiyet vermektedir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)