Sebze, Meyve Tüketimi ve Sağlık

Yazar Fehime ArıDiyetisyen • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Sağlıklı yaşamayı sürdürmek, vücudun büyümesi ve yenilenmesi için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Vücudumuz için gerekli besin ögeleri yeterli miktarlarda alınmadığı zaman hastalıklara karşı direnç azalmaktadır.

Meyve ve sebzeler enerji içeriklerinin düşük, vitamin ve mineral içeriklerinin yüksek olması nedeniyle sağlığımız için önemli besin gruplarıdır. Düşük enerjiye sahip olmaları ve posadan zengin olmaları obeziteye karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı doygunluk hissini de sağlar. Yeterli miktarda sebze ve meyve tüketimi diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi için önemlidir. Yüksek posa içeriğine ve sağlık için yararlı bileşiklere sahip olmasından dolayı kan şekeri ve kolesterolü dengeler, bağırsakların çalışmasını düzenler ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinden korur. Sebze ve meyveler potasyum ve magnezyum kaynağı olması nedeniyle kan basıncını (tansiyonu) düzenler.

Sebze ve meyveler içerdikleri besin ögeleri ve biyoaktif bileşikler bakımından birbirinden farklıdır. Bu nedenle günlük tüketilen sebze ve meyve çeşitlendirilmelidir.

Sağlıklı beslenme için günlük sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.

Günde en az 5 porsiyon (en az 400 gr/gün) sebze ve meyve tüketmeliyiz. Bunlardan ez az 2,5-3 porsiyonu sebze, 2-3 porsiyonu meyve olmalıdır. Günlük tüketilen sebze ve meyvenin iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, domates olmalıdır.(TÜBER)

MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİNİ NASIL ARTTIRABİLİRİZ?

  • Öğünlerinizde pişmiş sebzelere, etli sebze yemeklerine yer verebilirsiniz.

  • Kahvaltıda sebzeli omlet yapabilir ve söğüş sebzeler (domates/salatalık/tere/roka/maydanoz vs) tüketebilirsiniz.

  • Ana yemeklerinizin yanında buharda haşlama, sote ve fırında (az yağ ile) sebzeleri garnitür olarak öğünlerinize dahil edebilirsiniz.

  • Sebzeleri çiğ salata olarak tüketebilirsiniz.

  • Meyveleri ara öğünde taze veya kuru meyve olarak tüketebilirsiniz.1 porsiyon kuru meyve 30 gramdır. Kuru meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

  • Gün içerisinde meyve tüketemiyorsanız salatalarınıza meyve ekleyebilirsiniz

Tüm sebze ve meyveler, besin değeri ve ekonomik olması açısından mevsiminde tüketilmeli. Sebze ve meyveler mevsiminde alınıp dondurucuda saklanabilir bu sayede istenilen zamanda tüketilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)