Seçim Sırası Kadınlarda

Yazar Elif Zahide GökPsikolog • 28 Ocak 2021 • Yorumlar:

“İnternetten tanışılıp da evlenilir mi hiç; izdivaç programlarında bile bir elektrik alışverişi oluyor, karşılıklı birer bardak çay içiliyor!” Eğer çevrenizde sosyal ağlar aracılığıyla tanışan, birliktelik yaşayan ya da evlenen kişiler yoksa böyle düşünmeniz çok doğal. Oysa bu tür mecraları tercih etmenin altında da birçok farklı neden yatıyor. Kimi zaman sosyal fobisi olan biri bu yolu tercih ederken, kimi zaman da farklı insanlarla tanışma isteği kişiyi bu yöntemi denemeye itiyor. Sosyal ağlar aracılığıyla arkadaşlık ve ilişki arayışı konusunda aklımıza takılan soruları Uzman Psikoterapist Elif Zahide Tekerek’ten öğrendik.

Online arkadaşlık sitelerine üye olmanın temelinde ne yatıyor?

Klinik çalışmalarımda bunun iki farklı sebebi olduğunu görüyorum. İlki içe dönüklük veya sosyal fobi, diğeri de gerçek yaşamında asla olamayacağı kimlikle, yeni tecrübeler yaşama isteği.

➜ Yüz yüze iletişimine güvenememek, fiziksel görünüm gibi faktörler de bu yolu tercih etmede etkili mi? 

Sanıldığı kadar çok değil. İlişkisi olan ve özgüven sahibi kişiler de bu sitelere üye olabiliyor.

➜ Bu kanallar aracılığıyla başlayan ilişkilerin sağlıklı olduğu söylenebilir mi? 

Genelleme yapmak doğru olmaz ancak sağlıklı ilişki için olmazsa olmaz olan güven duygusunun eksikliği her zaman sorun yaratıp, ilişkiyi bitirebiliyor.

➜ Bu tür iletişimde çok sık rastlanan bir durum var: Yalan ya da yanlış beyanlar. İnternette yazılan ile yaşananın farklı olması çiftler arasında sorun yaratır mı? 

Öncelikle bu tür ilişki yaşayanlara “sanal çift” demek daha doğru olur. Çelişkilerle, yanlış bilgilerle dolu bir birlikteliğin ise zaten sorunlarla başladığı söylenebilir.

➜ Böylesi ilişkilerde güven duygusunun önemi nedir? 

Her türlü birlikteliğin olmazsa olmazlarının başında güven geliyor. Güven duymadığımız kişilerle ne tür bir ilişki yaşarız diye sorduğumuzda ise cevap sadece “geçici, menfaate dayalı ya da haz odaklı” oluyor.

➜ Peki online arkadaşlık sitelerinin tercih edilmesi ve kullanılmasının temelinde ne yatıyor? 

Bizler temas etmek isteriz. Güzel, yakışıklı, cesur, seksi, komik ya da baştan çıkartıcı olduğumuzu duyarak, aslında benlik bütünlüğümüzü beslemiş oluruz. Sanal arkadaşlık kurmak tam da bu noktada işe yarıyor. Gerçek benliği yani yaşadığı hayattaki gerçekliği sağlıklı oluşmamışsa, kişi bu tür sitelerde idealize edilen bir benlikle arkadaşlık arıyor. Bu durumda ailesinden ve etrafında olan gerçek arkadaşlardan uzaklaşıyor. İdeal benliği ve gerçek benliği birbirinden farklılaştıkça da soyutlaşıp, ruhsuzlaşıyor. Oysa önce kendimize, sonra da potansiyel arkadaşlarımıza bir şans vermek, soğuk mavi ekrandan sıcaklığını hissettiğimiz ve doğamıza uygun olan ilişki biçimine dönmemiz gerekiyor.

Sağlıklı ilişkiler iki tarafın karşılıklı etkileşimi ve isteği doğrultusunda oluşuyor. Peki kadının seçici konumunda olması erkeklere neler hissettiriyor? Clara Bizien bu soruyu şu sözlerle yanıtlıyor: “Erkekler belki de hayatlarında ilk kez, ilk adımı atma zorunluluğunda olmadan bir kadının kendisini beğendiğini bilerek çok mutlu oluyor. Bu sayede ilk temasa daha rahat bir şekilde geçebiliyor.”

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)