Şeffaf Plak (Görünmeyen Diş Teli Tedavisi)

Yazar Onul ÜnerOrtodontist • 30 Ocak 2020 • Yorumlar:

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak tedavisi aslında kişiye özel bir ortodontik tedavidir. Bu yöntem dişleri tel takmadan düzeltmektedir.

Öncelikle kişiden hassas bir ölçü alınarak, lazerli tarayıcıda taranarak bilgisayara yüklenir.Bilgisayarda analiz yapılarak dişlerin düzgün hale gelmesi simüle edilir. Bu simülasyona göre bir dizi özel plaklar hazırlanır.

Hastalar tedavi sonunda dişlerin nasıl olacağını üç boyutlu modellerde görerek üretim onayı verirler. Böylece size özel gülümseme tasarımını hekiminizle beraber yapabilirsiniz. 

 

Diş Teli Takılmadan Dişler Nasıl Düzenlenir ?

 

Dişlerinizi bilgisayarda düzeltip, istediğiniz şekli 3 boyutlu yazıcıdan çıkardıktan sonra üzerine esnek şeffaf plak basarak invisalign plakları üretilir. Her plak 0,5 mm düzeltilmiştir ve bu düzelen plağı dişlerinize geçirdiğinizde dişler de bu plağın içine girmeye zorlanarak dişlerin hareketi sağlanır ve böylece dişler her plak değişiminde biraz daha hareket eder.

 

Ölçülerin yurt dışına gitmesi, tedavi planı kararlaştırılması ve üretim aşaması yaklaşık 5-6 haftalık bir süredir.

 

Dişlerin çapraşıklıklarına ve istenilen diş hareket miktarına göre tedavi süresi ve kullanılacak plak sayısı değişmektedir. Her bir şeffaf plak dişleri 0,25-0,5 mm kadar düzeltmekte ve 14 gün boyunca günde 18-20 saat takılması gerekmektedir, ikinci haftanın sonunda dişler plağın şeklini alır ve üzerinde bir miktar daha düzeltme yapılmış olan ikinci plağa geçilir ve 14 gün boyunca dişler yeni plağın şeklini alır, böylece plak kullanımını takiben dişler düzelir.

 

Şeffaf plaklar ile tedavi geleneksel braketleme yöntemlerine göre daha rahattır, ağız içinde herhangi bir tel ve metal parçası olmadığından dolayı batma ve yara oluşumu olmaz, tedavi tel tedavisine göre daha ağrısızdır. Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur, sunumlarda toplantılarda çıkartmaya gerek kalmaz.

 

Invisalign, gençlere ve yetişkinlere rahatlıkla uygulanabilir. 12 yaşından 80 yaşına kadar rahatlıkla takılabilir.

 

Su gibi normal sıcaklıktaki ve şekersiz içecekleri içerken çıkarmanıza gerek yoktur. Çay gibi sıcak ve şeker içeren içecekler içerken çıkarmanızı öneririz. Invisalign plakları thermoplastik olduğu için sıcakta deforme olabilir.

 

Invisalign plakları konuşma bozukluğuna sebep olmaz. Hastalarımızın birkaç günlük alışma dönemini geçirdikten sonra plakların ağızlarında olup olmadığını fark edememektedirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Onul Üner Ortodonti, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)