Şeffaf Plak İle Dişler Nasıl Düzelir?

Yazar Çağrı ŞibalOrtodontist • 15 Kasım 2019 • Yorumlar:

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklık düzeltmek ya da aralıkları kapatmak gibi estetik olmayan durumları düzeltmek için uygulanan tedaviler olarak biliniyor. Aslında sadece dişlerdeki estetik sorunları değil de çene problemleri, çiğneme sorunları yada yüz yapılarını etkilen tüm sorunların tedavisini kapsamaktadır. 

Tel Takmadan Dişler Nasıl Düzelir? 

Dişlerdeki estetik olmayan görüntüleri düzeltmek için birkaç  yöntem vardır; bunlardan birisi ‘clear aligner (şeffaf plak tedavisi) ’dir. Şeffaf plaklar dişlerinizin şekli ile uyumlu olacak şekilde kişiye özel üretilen ince ve takılıp çıkarılabilir apareylerdir.

Invisalign tedavisi nasıl uygulanır? 

Öncelikle hastanın detaylı muayenesi yapılır ve ağız içerisindeki bütün estetik olmayan durumlar tek tek incelenir daha sonra radyografik analizinin ardından dişlerden üç boyutlu modeller alınır. Bu alınan üç boyutlu modeller ve fotoğraflar sırası ile şu işlerimlerden geçer; 

1.Bilgisayarlı analiz ve teşhisin konulması, 2.Sorunun kaynağının tespitinin ardından üç boyutlu diagnostik planın hazırlanması, 3.Planın ‘virtual canlandırlaması’ ve onay verilmesi, 

ORTODONTİ TEDAVİLER 

Invisalign plaklarının hazırlanması tedavinin başlaması. Bu sayılan işlemlerden hastanın gördüğü kısımlar sadece ilk basamak iken geri kalan kısım hızlı bir şekilde bilgisayar destekli olarak uygulanmaktadır. 

Tedavinin ilerleyişi nasıldır? 

Hastaya hazırlanan plaklar teslim edildikten sonra estetik bir gülümsemeye kavuşmak için hastanın tek yapması gereken belirlenen sürede plakları dişlerin üzerine takmaktır. Hastaya verilen bu plaklar ise haftada bir kez olacak şekilde değiştirmesi istenir. Bu sayede hem ‘yenileme’ yapılmış olur hem de ‘renklenme’ gibi sorunların önüne geçilmiş olur. 

Hastanın haftalık değiştirilen plakları dişleri daha iyi hale getirerek rutin olarak 4-6 haftada bir kez de hekim kontrolüne gelmesi istenir. 

Herkese uygun mudur? Kimler yaptırabilir? 

Şeffaf plaklarla uygulanan tedaviler 6 yaşından itibaren dişlerinde sorun olan herkese ve her yaş kategorisine uygundur. Bu uygunluğu sınırlayan sadece şiddetli sorunların varlığı ve çene ameliyetı gerektiren durumların varlığıdır. Onun haricinde yetişkin yada çocukluk döneminde  uygulanabilmektedir. 

Tedavi süreci kaç aydır? 

Ortodontik tedaviler çevre diş ve kemik yapılarının değiştirilmesini gerektirdiğinden tedavi süreleri değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlikler sadece bozukluğun miktarına bağlı değildir, mesela kemik yapılarını etkileyen bazı hormonal sorunlarda tedavi süreleri uzamaktadır ya da tam tersi dişlerin hızlı hareket etmesine neden olan metabolik değişklikler de söz konusu olabilir. Bu sebeple süre genelde çok fazla değişkenlik gösterir ve sadece tedavi başlangıcında hekimin öngörüsü ve kilnik tecrübesine bağlı öngörülebilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Çağrı Şibal

Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al