Şeffaf Plak Tedavisi

Yazar Yasemin Özyürek Türkdönmez • 24 Aralık 2018 • Yorumlar:

Görünmez ortodonti ya da telsiz ortodonti olarak adlandırılan şeffaf plaklarla tedaviler günümüzde erişkin ortodontisinde artış göstermektedir. Estetik kaygısı yüksek olan bireyler için ideal bir alternatif olan bu tedavide yapılması gereken tek şey plakları düzgün olarak kullanmaktır. Dışarıdan belli olmayan bu plaklar sayesinde dişler yavaş yavaş hareketlerle istenilen pozisyona gelene kadar hareket etmektedir. Günlük rutin hayatı etkilememesi, istenilen her şey yiyip içilebilir olması, rahatlıkla takıp çıkarılabilir olması en önemli özelliklerindendir. Uygulanan ortodontik kuvvetlerin plaklar vasıtasıyla dişlere iletiliyor olması plakların kullanım süresini elzem kılmaktadır. Bu sebepten sadece yemek yeme ve diş fırçalama sırasında plaklarının çıkarılması tavsiye edilmektedir.

Özellikleri Nelerdir?
Plaklar kişiye özel olarak üretilen şeffaf plaklardır. Şeffaf oluşu dışarıdan belli olmamasını sağlar böylelikle kimse ortodontik tedavi gördüğünüzü anlayamaz. Dişleriniz ve gülüşünüz düzelirken kendinize olan güveniniz de artar. Plakların rahat takılıp çıkartılabiliyor olması istediğiniz zaman çıkarıp yemek yemenize imkan sağlar. Dilediğinizi yiyip içebilirsiniz. Dişlerinizi fırçalamanız da aynı şekilde rahattır. Çünkü dişlerin üzerinde herhangi bir tel olmadığından normal fırçalama dışında bir özen göstermeniz gerekmez. Tedavi sonucunuzu tedavi daha başlamadan görebilme şansına sahipsiniz. Böylece tüm tedavinizin ne kadar süreceği ve kaç plak kullanmanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.

Plaklarının kullanımı nasıldır?
Plakların kullanım süresi 15 gündür. Plaklar seri halinde kullanılır ve 15 günün sonunda bir sonraki plağa geçilir. Burada hastalar açısından önemli olan konu günlük plaklarının kullanım süresidir. İdeal kullanım süresi 20-22 saattir. Yani yemek yeme ve içme dışında hemen kullanıma devam etmek gerekir. Eğer tavsiye edilen sürenin altında plaklar kullanılırsa istenilen diş hareketi gerçekleşmez ve tedavi aksamış olur. Plakların temizliği için diş fırçalama sonrası plakların da fırçalanması yeterlidir. 15 günün sonunda plaklar yenileneceğinden herhangi bir sararma yada aşınma meydana gelmez.

Şeffaf plaklarla tedavi benim için uygun bir tedavi midir?
Tedavi ortodontik problemlerin çözümünde günümüzde daha fazla soruna cevap verebilmektedir. Fakat problemin plaklarla çözülebilir olup olmadığını anlamak için mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmek gerekir. Ayrıntılı bir muayene ve analiz sonucu şeffaf plak tedavisinin uygunluğuna karar verilir. Ölçü, fotoğraf ve film analizleri ışığında plaklarla tedavi için uygun teşhis ve tedavi planlaması yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Yasemin Özyürek Türkdönmez

Ortodonti, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al