Şeker Tadında Sağlıklı ve Fit Bayram!

Yazar Gülrüya KurnazDiyetisyen • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

Ramazan Bayramı’na günler kala, nasıl besleneceğinize dair tereddütleriniz ve soru işaretleriniz varsa, bu yazı sizin için! Bayramı keyifli geçirmenin yanı sıra sağlıklı geçirmek için neler yapmamız gerektiğine bakalım.

    SU!

Uzun saatler süren oruç neticesinde susuz kalmış vücudunuzun su ihtiyacını gidermek, ramazan bitiminde yapmanız gerekenler arasında ilk sırada yer alır. Bu sebeple bayram sabahına su ile başlayın ve her gün 2-2,5 litre su tüketmeye muhakkak özen gösterin.

    AĞIR YEMEKLER

Bir ay boyu dinlenmiş ve arınmış vücudunuza, ağır yemeklerle yüklenmeyi düşünmüyorsunuz değil mi? Aksi halde kilo kontrolü yapmakta sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden; yağlı, aşırı tuzlu/şekerli ve kızartma yöntemi ile pişmiş yiyeceklerle bedeninizi yormak yerine daha sakin tercihler yapın. Izgara sebze, beyaz et, bol salata ve kalsiyumdan zengin besinler süslesin sofranızı.

    ÖĞÜN ATLAMAYIN!

    Uzun süreli açlığa alışıp yavaşlayan metabolizmanızı eski sistemine geri döndürmek için, öğün düzeni oturtmalısınız. Özellikle kahvaltının en önemli öğün olduğunu her zaman hatırlayın. Çünkü kahvaltı; gün içinde enerjinizi düzenlerken iştah ataklarınızın da önüne geçer. Kahvaltı ile başlayan günün geri kalanında, her 3-4 saatte bir beslenerek metabolizmanızı eski hızına kavuşturun.

    TATLI

    Bayram denilince akla ilk gelen ne yazık ki tatlı oluyor. Bayram boyu tatlıdan tamamen uzak durmak elbette mümkün değil ancak doğru tercihler yaparak, en az hasarla bu durumu atlatabilirsiniz. Seçme şansınız olduğunda şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlı tercih etmek en doğru adım olacaktır. Kendinize bayramın her günü için en fazla 1 tatlı hakkı verin ve muhakkak porsiyon kontrolü yapın. Diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon hastasıysanız tatlı seçimi ve porsiyonu konusunda azami dikkat göstermeniz, mümkünse uzak durmanız gerekir. Küçük bir hatırlatma bırakarak tatlı konusuna noktayı koymak istiyorum: 1 dilim baklava ortalama 250 kaloridir ve 35.5 gram karbonhidrat içerir.

    UYKU

    Ramazan boyu iftar ve sahur arasını bağladıysanız, en kısa süre içinde uyku düzeninize dönüp 23.00-04.00 arasında iştah mekanizmanızı kontrol eden hormonların normal seyrinde çalışmasına ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine izin vermelisiniz.

    Sevdiklerinizle birlikte olabilmenin kıymetini bileceğiniz, mutlu ve huzurlu bayramlar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)