Sigara Bağımlılığı Tedavisi

Yazar Feranek GülsoyAkupunktur Uzmanı • 9 Şubat 2018 • Yorumlar:

Kızıl Ötesi Lazer ile Sigara Bağımlılığı Tedavisi

İnfra Red Laser sigara bağımlılığı tedavisi konusunda çok etkili bir yöntemdir. Özellikle başka metotlardan sonuç alamayan kişilerde. En az 3.500 senelik bir özgeçmişe sahip olan Akupunktur, modern teknolojiden yararlanarak (Lazer etkisi) bu alışkanlığı strese girmeden ve kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayarak, güçlü bir şekilde ortadan kaldırır.

Aslında TAO felsefesine göre vücudumuzda edindiğimiz doğal olmayan tüm zararlı alışkanlıklarımız (normalden fazla yemek yeme, sigara içmek, negatif düşünceler sonucu depresyon) ve hatta değişik hastalık belirtileri bir nevi hayat enerjisinin (Qi) akışının düzensizliği veya Qi eksilmesinden kaynaklanır. Ruhumuz ve beynimizde, vücudumuz kadar beslenmelidir ki bu akış kesintisiz sağlansın.

Sigara bırakılmasında iki faktör önem taşır

Psikolojik Faktör
Hastanın gerçekten sigarayı bırakmak istemesidir. Bu gerçek istek olmazsa (aile baskısı- eş baskısı vs.) kişi ilk dönem sigarayı rahatlıkla bırakabilse de, er geç bir daha bu alışkanlık geri dönecektir. Tedavi dönemi ve ilk haftalar tedavinin etkisiyle kolay geçer ama bırakma konusunda tam karar verilmemiş ise bir daha başlamak söz konusu olacaktır .

Fizyolojik Faktör
Laser tedavisi fizyolojik yönden kararını veren kişinin, başarılı olmasında önemli ölçüde rol oynar. Bu fizyolojik etkiler tedavinin beyinde Endorfin (mutluluk hormonu) salgılatma ve Adrenalini (stres hormonu) dengeleme gücüyle sağlanır. Endorfin salgısı Lazer Tedavisi uygulamsından sonra, Nikotinin etkisinden (max 2 saat) çok daha fazladır (saatlerce).

Nikotin ihtiyacı ve yoksunluk hissi ilk 3 gün en yüksek düzeyde olur ve bunun için bu 3 günde Tedavi yapılması endorfin salgılanmasını maximum dereceye getirir, bu kritik 3 günden sonra %80 başarı elde edilir. Sigaranın kokusu bile genelde tedavi olan kişiye tuhaf gelmeye başlar. %20 hastalarda hala bir eylem varsa veya hasta kronik içiciyse (özellikle uzun seneler günde bir paket sigara tüketmişse)2 gün arayla birer seans daha gerekebilir( toplam 4 veya gerekirse 5 seans toplam) .

Lazer ile sigara bağımlılığı tedavisi, Lazerin nikotini vücuttan atma (detoxification) gücü yoksunluk sendromlarının (nikotin isteği, sinirlenmek, ajite olmak, vs.) en aza indirir. Salgılanan endorfinin etkisinden dolayı, hasta kendini derinden rahatlamış ve iyi hisseder. İki yöntem (Lazer ve Akupunktur) bir araya geldiğinde başarı oranı %95 üstündedir.

Sigara bağımlılığı tedavisi için akupunktur yöntemlerinin kullanılmasında her hangi bir yan etkisi yok ve 30 senedir Avrupa ve 16 senedir Kanada’da sigara bırakılması için kullanılmakta. NASA, Persolinine “Stop Smoking” programında etkili bir yöntem olarak, Lazer tedavisini uygun görmüştür (2009).

Sigarayı bırakmak isteyenleri yaşadıkları tipik kaygı ve sorunlar nelerdir ?

Sigarayı Azaltarak kesmek
Yoksunluk belirtilerinin daha uzun sürmesine neden olur. Çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır. Sigara miktarı arttırılır. Ara ara Sigara İçmek vücuda tekrar nikotin etkisini hatırlatır. Zamanla düzenli olarak içmeye dönüşür. Halbuki sigara içilmemesine alışmak daha kolaydır.

Çevre Baskısı sigarayı bırakanların çoğu çevresi tarafından adeta tekrar içmeye zorlanır. Size sigara tutulduğunda ‘ teşekkür ederim almayayım’ değil ‘Teşekkür ederim, bıraktım demelisiniz.

Katran ve Nikotein Düzeyi Düşük (LIGHT) sigara içmek.Bu durum da genellikle sigara adedi arttırılarak eski nikotin düzeyi tutturulmaya çalışılır. Zaten ‘tehlikesiz sigara yoktur’’.

Kilo Alma KaygısıSigarayi burakmak ile beraber, nikotinin etkisinin kalkmasıyla iştah normale döner (iştahsızlık ortadan kalkar), bu da yaklaşık 3-4 kilo almaya neden olabilir.

Sigara bırakıldıktan sonra asıl kilo alma nedeni (özellikle Lazer gibi yardımcı tedaviler uygulanmazsa), ilk dönem, nikotin yoksunluğu ve onun vücutta yarattığı fiziyolojik etkileri, stres mekanizmasıyla ağız, mide, karaciğer ve beyini yemeye odaklandırması ve sonuçta kısa zamanda kilo almaktır. ÖNEMLİNOT: Sigarayı bırakmaya bağlı kilo almayı engellemek için son seanslarda gereken noktalar, iştah ve sindirim sistemiyle ilgili, seçilir ve aynı zamanda tedavi edilir. Kişinin kilosu sigarayı bıraktığı zaman normal ise koruyucu programına alınması (ilk hafta 1 seans sonra seanslar arası +1 hafta uzatılarak ayda 1 şeklinde, hasta yemek yeme duygusunu kontrol altına alana kadar devam edilebilir. İlk haftadan kişiye uygun kalori çıkartılır ve diyete devam edilir. Bu ilk dönem sigara bırakıldıktan sonra kilo alınmazsa, (ilk 1-2 ay) vücut bu dengeyi kendi sağlayabilecektir.

Sigara bırakıldığı andan itibaren vücutta ne gibi değişiklikler olur?

-2 saat sonra kan basıncı, nabız ve vücut ısısı normale döner.

-8 saat sonra karbonmonoksit seviyesi kanda normale döner. Oksijen seviyesi yükselir.

-3 gün içinde kalp krizi riski düşer, koku ve tat alma hissi normale döner. Nefes almak daha akıcı olur.

-2 ayda kan dolaşımı normalleşir, Akciğer enfeksiyon riski azalır. Öksürükler git gide azalmaya başlar. Yorgunluk hissi yerini enerjik olmaya verir.

– 1 sene sonra kalp krizi riski% 50 azalır. Kanser olma riski de çok düşer.

-Sigarayı 30 yaşın altında bırakırsanız, gelecek hayatınızda sigaranın sebep oldacağı kalp, akciğer hastalıklarını ve riskini sıfıra indirmiş olacaksınız.

-Büyük bir sermaye ve zamanı kendi zararınıza kullanmak yerine, tatillerde sevdiklerinizle eğlenmeye ve zaman geçirmeye ayırabileceksiniz.

-Sigaraya endeksli yaşamak ,özgürce hareket etme ve zevk alma anlayışımızı güçlü bir şekilde etkiler, bu da doğamıza karşı olduğu için, zaman içinde gizli depresyona neden olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)