Sigara Bağımlılığı

Yazar Dilek SaltıkPsikolog • 28 Şubat 2020 • Yorumlar:

Sigara bağımlılığı, ülkemizde ve dünyada başlıca gelen halk sağlığı sorunudur. Dünya’da her yıl sigara bağımlılığından dolayı 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Gerekli önlemler alınmadığında, sigara bağımlılığının 2020’de 10 milyona ulaşması beklenmektedir.

Sigarayı içen kişi kadar sigaranın içildiği ortamlardaki kişiler de zarar görüyor. Aynı ortamda sigara dumanına maruz kalan kişiler pasif içici olarak ciddi zarar görmektedirler. Çeşitli araştırmalarda evlerin %70’inde sigara kullanan en az bir kişi olduğunu gösteriyor. Çocukların olduğu ortamlarda sigara içilmemesine özen gösterilmeli. Çocukları ve gençleri sigaradan korumak hepimizin sorumluluğudur. İyileşmeye önce evlerimiz içinden başlamalıyız.

Sigara Bağımlılığı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Araştırmalar, sigaranın kalp krizi riskini 2,5 kat arttırdığını gösteriyor. Bunun yanında erkeklerde kansere bağlı ölümlerin %35’ine, kadınlarda ise %15’ine sigara bağımlılığı neden oluyor. Sigara bağımlılığı, kadında 14,5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini maalesef ki kısaltmaktadır. 

Sigara Bağımlılığının Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Anksiyete (kaygı) bozukluğu, unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü, depresif duygu durumu, huzursuzluk, öfke, uyku bozukluğu gibi birçok psikolojik etkileri söz konusudur.

Psikoterapi ile Sigara Bağımlılığı Tedavisi

Sigara kullanımının yoğun olduğu ortamları gözlemlediğimde, kişiler bir akşam yemeğinden sonra, yoğun iş temposunun ardından verdikleri molada sigara kullandıklarını veya stresli bir süreçte sigaraya başvurduklarını anlıyorum. İhtiyacınız olan sigara mı? Yoksa bu süreçleri yönetmek mi? Sigara kullanımına hangi anlamlar yüklendiğiniz çok önemlidir.  Siz bir davranışı sıklıkla tekrarladığınızda bir süre sonra o davranışı alışkanlığa dönüşür. Sigara içmekte bir davranış alışkanlığıdır. Bu davranışın altındaki temel ihtiyaçlarınızı fark edip bu süreçleri yönetmek için adıma attığınızda bağımlılık zincirini kırmak için kontrolü elinize almış olursunuz. Psikoterapide, danışanın sigara tercih ettiği süreçleri yönetmesi, bu süreçte ortaya çıkan psikolojik etkileri ile baş etmesi, hayatının kontrolünü eline alarak sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi hedeflenir. Sigara bağımlılığı konusunda destek alabilirsiniz. Sağlıklı yaşamak herkesin hakkıdır. Sevgi ve saygılarımla.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)