Siğil Tedavisi

Yazar Ayfer AydınDermatolog • 5 Eylül 2019 • Yorumlar:

Siği HPV ( Human Papilloma Virus )denilen bir virusun neden olduğu çok sık ve yaygın görülen bir enfeksiyondur.

SİĞİL (HPV) EN ÇOK NERELERDE GÖRÜLÜR

Siğil virusu vucudun heryerindehastalık yapabilir. En sık el ve ayak tabanında görülmekle beraber; yüz dahil lmak üzere tüm vücutta görülebilir. Tedavinin en zor ve sıkıntılı olduğu ve hastayı en çok üzen tutulum bölgesi ise Genital Bölge ve Anüs etrafındaki enfeksiyondur.

Bir şekilde cildinizde kesik ya da yaralanma olduğunda bu virüslerden birini kapma olasılığınız yükselir. Siğillerin çoğu zararsızdır ama virüs oldukları için son derece bulaşıcıdır. Siğile doğrudan temas etmek ya da siğile değen başka bir şeye temas etmek, virüsün yayılmasına neden olabilir. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda sık görülür.

Siğiller genellikle cilt renginde, sert ve pürüzlü olurlar. Aynı zamnda koyu renkte (kahverengi, gri-siyah), düz ve yumuşak siğil türleri de vardır.  Ayak tabanındaki siğiller düz bir görünüme sahiptir ve nasırla karıştırılabilir.  Bu tür siğiller yürüdükçe içe doğru itilip ağrı yapabilirler.

 

SİĞİL DAHA SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR

Hemen herkeste siğil çıkabilir ama bazı kişilerin siğile neden olan HPV virüsünü kapmaya daha yatkın olduğu düşünülür. Çocuklar, ergenlik çağındakiler, tırnaklarını yiyenler, tırnak etlerini koparanlar ve bağışıklık sistemi (vücudun savunma mekanizması) zayıf olan kişilerde siğil oluşması riski daha yüksektir.

 

SİĞİL VİRUSUNUN BULAŞMASINDA RİSK OLUŞTURAN DURUMLAR NELERDİR

Alerjik bünyeli olmak

Bağışıklık sistemini zayıf düşüren hastalıklar veya ilaçlar

Cinsel temas (genital bölge siğilleri temas yoluyla kolayca bulaşabilirler)

Deride kesik ve yaralar (virüsün yerleşmesini kolaylaştırır)

Ortak kullanılan alanlar; havuz,hamam, kaplıca, banyo, duş, tuvalet 

Hijyen koşullarına özen gösterilmeyen kuaförler, güzellik salonları

Ortak kullanılan ve siğile temas etmiş olabilecek havlu, bornoz, terlik, ayakkabı vb eşyalar

Cildin sık tıraş edilen bölgeleri (kesiklerin oluşması ve virüse kapı açılması ihtimali yükselir)

Siğile doğrudan temas etmek-siğili olan biriyle tokalaşmak, ya da temas etmek 

Tırnak yeme alışkanlığı

Yorgunluk, uykusuzluk, stres, kötü beslenme, diyet, kansızlık benzeri nedenlerle vücudun direncinin zayıf düşmesi

 

SİĞİL TEDAVİSİ

Tedavide radikal olarak ciltteki siğilli alanın  yok edilmesi amaçlanır. Hastanın lezyon sayısına, tutulan alana ve yaygınlığa ve hastanın yaşına göre tedavi planını doktor belirler.

Siğl tedavisinde İlk olarak topikal kremler, solüsyonlar tercih edilebilir. Herzaman çok başarılı sonuçlar alınamasa da özellikle çocuk hastalarda ilk olarak topikal tedaviler tercih edilebilir. 

Siğil Tedavisinde Lazer Tedavisi; CO2 Lazer ile siğiller çok başarılı bir şekilde tedavi edilebilir

Siğil Tedavisinde Elektrokoterizasyon Yöntemi; Siğil tabanları lokal kremler yada enjeksiyomn ile uyşturulduktan sonra yakılarak tedavi ed,ilebilir. En çok tercih edilen ve çok efektif bir tedavi yöntemidir. 

 

GENİTAL BÖLGE SİĞİLLERİNİN TEDAVİSİ 

 Tüm tedavi seçenekleri bu bölge için de geçerlidir. Genital Bölge Siğilleri genel olarak Cinsel Yolla Bulaştığı için; Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar sınıfına girer ve hasta bu yönden uyarılmalıdır. Çok partnerli olmak ve dikkat edilmeyen cinsel hayat daha büyük tehlikelere yol açabilir. Hastanın bu yönden uyarılması aslında tedavinin en önemli parçasıdır. Topikal tedaviler, lazer tedavisi, koterizasyon yöntemi yada kriyoterapi (dondurma yöntemi ) uygulanabilir. Genital Bölge Siğille başvuran her hastaya diğer Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar için geniş bir tetkik mutlaka yapılmalıdır. 

 

SİĞİLLERİN TEKRARLAMAMASI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR

Siğller genellikle ortak kullanım alanlarından bulaştıkları için ortak kullanım alanlarında mutlak hijyene dikkat etmek gerekir. Terliksiz hamam sauna yada spor salonlarında çıplak ayakla dolaşmamak ; ortak havlu kullanmamak, umumi tuvaletler zaruret dışında kullanmamaya çalışmak korunmada önemlidir  Siğil virusu  genellikle bizim bir açığımızdan vücudumuza girdikleri için vucudumuzdaki küçük sıyrıklara iyi bakmak ve bir an önce bu alanları tedavi etmek gerekir. 

Siğller daha çok Vücut direncimizin düşük olduğu bir anda vücudumuzda enfeksiyon yarttıkları için genel sağlığımız önemlidir.İyi bir uyku, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol tüketmemek bol su içmek,spor bizi genel olarak sağlıklı yapacağı gibi siğli virusunuda vucudumuza kolaylıkla almamızı önleyecektir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)