Siğil

Yazar Altan KaranGenel Cerrah • 26 Mart 2018 • Yorumlar:

Siğiller vücutta oluşan ve virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Cildin üst tabakasında yuvalanırlar. HPV virüsü denilen bir etken bunu yapar.

Genellikle vücuttaki kesik ve yaralardan bulaşır. Siğilli bir hastaya bu bölgelerin temas etmesi ile virüs alınabilir. Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Kişi kendinde başka bölgelere de bulaştırabilir.

En çok ellerde ve ayaklarda görülmektedir. Fakat hasta parmaklarındaki siğilleri kaşırken başka yerlerine de bulaştırabilir. Bu nedenle vücudun her yerinde görülebilir.

Siğiller genellikle cilt rengindedir ve iyi huylu kitlelerdir. Orta sertlikte olurlar ve üzeri pürtüklüdür. Bazı siğillerde renk değişikliği saptanabilir. Koyu kahverengi veya siyah şekilde olanları da vardır. Ayaklarda olan siğiller yürürken takılıp ağrıya neden olabilirler veya kopup kanayabilirler.

 

Siğil Tedavisi

Siğillerin çıkmasında kişinin bağışıklık sisteminin önemi çok fazladır. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan bireylerde siğillerin çıkması virüsü olsa bile nadirdir. Fakat düşkün kişiler HPV virüsünü kapmaya yatkındır ve bunlarda siğil çıkma olasılığı fazladır.

En çok çocukluk ve ergenlik çağında siğillerle karşılaşılmaktadır. Bazı kişiler tırnaklarını yerler veya tırnak çevresindeki derileri koparırlar. Burada oluşan yaralarda virüs çok kolay alınabilir ve hastalık oluşabilir.

Siğil oluştuktan sonra bazı bireylerde kendiliğinden bağışıklık sisteminin bunu ortadan kaldırdığı görülebilir. Fakat bu her zaman mümkün olmaz. Geçmeyen siğillerde veya gittikçe çoğalan siğillerde mutlaka tedavi şarttır.

HPV virüsü genelde vücuttaki yaralardan bulaşır. Çocukların oynarken düşmeleri ve vücudunu yaralamaları en çok bulaşma nedenidir. Ayrıca yetişkinlerde sakal tıraşı sırasında oluşan yüz yaralanmaları veya bayanların ayaktaki kılları ağda ile alırken oluşan yaralardan da virüs kapılabilir. Virüs alındıktan sonra kişi bunları kendi kendine başka yerlere de bulaştırabilir.

HPV virüsü genelde nemli ve ıslak yerlerde bulunur. HPV virüsü ile bulaşık bir kişinin kullandığı havlu veya bornoz ile başka bireylere bulaşma olmaktadır. Bulaşma bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha fazladır. Ayrıca ortak kullanılan havuzlar, hamamlar ve kaplıcalar, tuvaletler bulaşma mekanlarıdır. Bunun dışında hijyen koşullarına uyulmayan berber ve güzellik salonlarında da bulaşma olabilmektedir. Siğile doğrudan temas etmek, tırnak yeme alışkanlığı bulaşmayı kolaylaştıran diğer etmenlerdir.

Eller ve ayaklarda görülen bu iyi huylu siğilleri, genital bölgede veya anal bölgede görülen, cinsel yolla bulaşan kondilomlarla bir tutmamalıdır. Bu kondilomlar özellikle rahim ağzı kanserine yol açan DNA virüsleri tarafından oluşturulur. Bu tür vakalarda erkenden smear testi yaptırılmalıdır.

Elimizde HPV virüsünü öldürecek bir ilaç yoktur. Bunu kişi bağışıklık sistemi ile yenecektir. Siğil tedaviside bu siğiller radyo frekans yöntemi ile tek tek koterize edilerek yakılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)