Siğiller Nasıl Geçer?

Yazar Altan KaranGenel Cerrah • 27 Mart 2018 • Yorumlar:

Siğiller bir çeşit virüsün oluşturduğu deri lezyonlardır. Tıbben verru da denir. Vücudun her yerinde görülebilirler. Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle bağışıklık sistemi bozuk kişilerde yayılma daha fazladır. Siğiller iyi huylu kitlelerdir. Kanserleşme söz konusu değildir. Virüs deriye etki ederek keratin denilen bir madde oluşturur. Bu da hücrelerin üremesine neden olur. Siğiller oluştuktan sonra gittikçe büyürler. Bazen nohut, fasulye büyüklüğüne ulaşabilirler.

Siğiller cilt renginde olabildiği gibi koyu renklerde de olabilir. HPV virüsü genelde nemli ortamları sever. Bu nedenle havuzlardan, havlu, bornoz gibi gereçlerle, hamamlardan bulaşma yaygındır. Halk arasında kurbağalara dokununca siğil olur iddiası ispatlanmamıştır. Fakat kurbağaların HPV virüsünü taşıyıcı şeklinde tuttukları görülmüştür. En çok görüldüğü yerler el ve ayak parmakları, ayak tabanlarıdır. Buradaki derinin yapısının bozulması bulaşmayı kolaylaştırır. Özellikle tırnak yiyen kişilerde ve çocuklarda sık görülür. Ayak tabanındaki siğiller yürüme sırasında ağrıya ve kanamaya neden olabilirler.

Bu tür siğilleri yine başka bir HPV virüsünün oluşturduğu kondilomlardan ayırmalıdır. Bunlar cinsel yolla bulaşır ve tedavi edilmediklerinde kansere neden olabilirler. Homoseksüellerde veya çok eşli kişilerde sık görülen enfeksiyonlardır.

HPV virüsü vücuda derideki yarık ve çatlaklardan girer. Genelde cildin cilde teması şarttır. El parmaklarındaki derinin koparılması, tırnakların yenmesi bulaşmayı kolaylaştırır. Ortak kullanılan havuz, duş ve hamamlardan bulaşma sıktır. Ayrıca bulaşık kişilerin kullandığı havlu, bornoz veya terlik gibi gereçlerde bulaşma nedeni olabilirler.

Elimizde virüslere etkili bir ilaç yoktur. Kişi bağışıklık sistemi ile virüsü ortadan kaldıracaktır. Genital siğillerin tedavisi ayrıcalık taşır. Siğil tedavisinde siğillerin dağılımı, kozmetik olarak onları ne kadar rahatsız ettiği, başka yerlere bulaşma potansiyeli ve enfekte olup ağrı yapması tedavi için önemlidir. Tedavi amacıyla çeşitli kimyasal maddeler kullanılmıştır. Fakat buralardaki tehlike siğillerle birlikte normal cilde de zarar vermesidir. Siğillerin dondurulması prensibiyle çalışan krioterapi kullanılabilir. Fakat bunlarda nüks çok fazla görülmektedir.

Halk arasında okut geçer şeklinde bir inanış vardır. Fakat bilimsel değeri yoktur. Ama bunun bu şekilde geçeceğine inanan kişilerde bağışıklık sisteminin etkisiyle bazen siğiller düzelmektedir.

Doğal olarak önerilen bazı tedavi şekilleri bulunmaktadır. Elma sirkesi, sarımsak, karbonat, aleovera gibi ajanlar çeşitli şekillerde siğillerin üzerine uygulanmaktadır. Bunların etkisi sınırlıdır. Tam tedavi hiçbir zaman olmamaktadır.

Günümüzde siğiller radyo frekans denilen buharlaştırma yöntemi ile tedavi edilmektedir. Bu amaçla elektrokoter de kullanılabilir. Siğiller lokal anestezi altında tek tek radyo frekans yöntemi ile buharlaştırılır. İşlem 1 seferde bitmez. Çünkü yakılan siğillerin başka tarafında yeniden çıkabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)