Sınav Sabahı Beslenme

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 12 Kasım 2019 • Yorumlar:

Tüm yılların birikiminin kısacık bir sürede değerlendirildiği üniversite sınavına saatler kaldı. Farklı oturumlarla gerçekleşen YKS sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav süresi boyunca enerjik ve zinde olmaları çok önemli. Öğrencilerin sınav sabahı beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekli. Sonuçta başarının anahtarı çalışmak ve düzenli beslenmekten geçiyor.

Kahvaltı Önemli!

Sınav sabahı öğrencinin kahvaltı yapmış olması sınav süresi boyunca kendisini daha enerjik hissetmesi için oldukça önemli. Kan şekeri dengeli seyreden kişinin sorulara odaklanması, okuduğunu anlaması daha kolay olur. Bozulmuş, dengesiz kan şekerine sahip öğrenciler de ise baş ağrısı ve uyku problemi baş gösterebilir.

Sofrada sürpriz gıda bulunmasın!

Sınav sabahı kahvaltı yapacak öğrencilerin uzun süredir hiç tüketmediği, sağlıklı olsa da yemekten zevk almadığı gıdalar bulunmasın. Etkilemez diye düşünülen gıdalar stresle birlikte sınav zamanı öğrencinin kabusu olabilir. Daima her sabah tükettiği gıdaların bulunduğu bir sofra olsun.

Açma, Poğaça tercih etmeyin!

Sabah sınava geç kalırım endişesiyle açma, poğaça gibi yağlı gıdalar tercih etmeyin. Bu tarz gıdalar sınav esnasında aşırı susamaya ve midede rahatsızlığa sebep olabilir.

Şekerli içeriklere dikkat!

Fazla miktarda şekerli gıda tüketmek, sofra şekerini bir anda adet adet tüketmek kan şekerinin önce hızlı yükselmesine ardından bir anda düşmesine sebep olur. Bu da sınavda performansı ciddi anlamda düşürür. Aşırı miktarda tüketimi ise ishale sebep olabilir. Sınav sabahı şekerli gıdaları tercih etmemeye dikkat edin.

Peki ya kahvaltı yapmayı sevmeyenler?

Sabahları asla bir şey yemek istemiyorum, ben daima bu şekilde deneme sınavlarına giriyorum diyorsanız sınav sabahı da bedeninizin alışkın olduğu şekilde sınava girin. Fakat acıkma endişesi yaşıyorsanız 3 tam ceviz içi ile birlikte 1 su bardağı laktozsuz süt içerek sınava gidebilirsiniz.

Örnek Kahvaltı Menüsü

1 adet haşlanmış yumurta 

3 dilim peynir 

3 tam ceviz içi

Domates-salatalık-semiz otu-nane-maydanoz

2 dilim tam buğday ekmeği 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)