Sırt Ağrısı Nedenleri & Belirtileri & Tedavisi Ve Sırt Fıtığı Ameliyatı

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 6 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Sırt Ağrısı Neden Olur?

Sırt ağrısı aslında sırt fıtığının ilk işareti olabilir. Söz konusu ağrı akut olabilir, yani birden bire tüm şiddetiyle başlayan bir sırt tutulması veya kulunç şeklinde olabilir; ya da kronik olabilir, yani tekrarlayan bir şekilde görülebilir. Üstelik sırt ağrısı pankreas veya akciğer gibi iç organlardan da kaynaklanıyor olabilir, o yüzden de deneyimli bir doktora esaslı bir şekilde muayene olmak gerekir.

Unutmayın ki; ağrı aslında sizin düşmanımız değil, dostunuz. Size bir şeylerin yanlış gitmekte olduğunu hatırlatıyor. Bu yüzden de ağrı kesicileri gereğinden fazla kullanmamak gerek, adı üstünde; bunlar sırtınızı iyileştirmez, sadece ağrıyı keser yani çalmakta olan alarmı susturur.

Eğer sırtınızdaki tutulmaların şiddeti, süresi ve sıklığı artıyorsa ve de kulunçlarınızdaki ağrı tek bir yanda olmaya başladıysa, hemen kalıcı bir çözüm bulmak; yani deneyimli bir doktor aramak zorundasınız.

  • Sırt Fıtığı Belirtileri Neler?

Sırt fıtığının belirtileri arasında; tekrarlayan sırt ağrısının sıklığının, şiddetinin ve süresinin artması yanı sıra, bele inen ağrılar da şikayetlere eşlik eder. Söz konusu bu ağrı tek yanlı olabileceği gibi iki yanlı da olabilir. Ağrı yanıcı ağrı veya batıcı ağrı olabileceği gibi kasılma veya gerilme şeklinde de olabilir. Ağrı öksürme, hapşırma veya tuvalette ıkınma durumunda şiddetlenir. “Bacaklarda uyuşma”, “hissizlik”, “karıncalanma”, “keçeleşme”, “uğuşma” gibi his bozuklukları da şikayetlere eşlik edebilir.

Bazı hastalarda kısa bir mesafe yürüyünce bacaklarda kasılma veya bacaklarda gerilme hissinin çok şiddetli olması nedeniyle yürümek neredeyse imkansız hale gelebilir. Gece bacaklara kramplar girebilir. Söz konusu bu rahatsızlıklara durup dururken, yani bir zorlanma olmadan idrar kaçırma veya ayaklarda güç kaybı gibi şikayetler de eklenirse; olay acil demektir ve eğer 48 saat içinde ameliyat olmazsanız, söz konusu durumun düzelmesi bir yılı bulabilir ve hatta hiç düzelmeyebilir de.

  • Sırt Fıtığı Tedavisi

Sırt fıtığı tedavisi birçok basamaktan oluşur ve acil durumlar dışında-ki bu çok nadir görülür- bu basamakların takip edilmesi en doğru, bilimsel ve ahlaki yöntemdir. İlk basamakta istirahat tedavisi, yani hastanın doğru düzgün bir yatakta ağrıları geçene kadar; sadece tuvalet ve yemek için kalkmak dışında tüm gün yatarak dinlenmesi gerekir. Doğru yatak derken, hastanın yerde veya tahta üzerinde yatmasını veya çok pahalı tam ortopedik yataklar almasını kastetmiyorum. Sadece herhangi marka bir hazır yatak işinizi görür, yeter ki sekiz sene sonra bunu atıp yenisini alın. Sakın ha kanepede filan da yatmayın. Tuvalet demişken, asla alaturka tuvalet değil, klozet kullanmalısınız. Alaturka tuvalet vazgeçemeyeceğiniz bir alışkanlıksa, o zaman yeni geliştirilmiş alçak oturmalı klozetlerden alabilirsiniz.

Doktorunuz bu süre içinde kullanmanız için size bir takım ilaçlar da verecektir tabii ki. Korse kullanmanızı da önerebilir doktorunuz. Ancak korse kullanım süresinin üç ayı asla geçmemesi gerektiğini unutmayın, yoksa geri döndürülmesi çok zor ve ağır zarar görürsünüz. Tabii ki kilonuzun çok olduğu söz konusu edilirse, mutlaka bir diyet uzmanına başvurun ve onun dediklerini de aynen uygulayın.

İkinci basamakta ise fizik tedavi, ama mümkünse 20 seans yani tam bir ay boyunca. Soğuk havalarda fizik tedavi öncesinde ve sonrasında soğuktan iyi korunmak çok önemli bir zorunluluk. Bu nedenle fizik tedaviyi evinize veya işyerinize en yakın merkezde yaptırmanız çok uygun olacaktır. Bu tedavi en az bir yıl rahat etmenizi sağlamalıdır. Fizik tedavi sırasında oradaki uzmanların size tarif edecekleri egzersizleri de düzenli şekilde yapar, hatta hayatınızın bir parçası haline getirirseniz bir daha aynı problemi yaşamak zorunda kalmazsınız.

Üçüncü basamakta ise daha ciddi cerrahi işlemler gelmektedir. Yani her zaman son çare ameliyat olmalıdır.

  • Sırt Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Sırt fıtığı ameliyatından sonra sırtınızdaki yaranıza en az yedi gün mutlaka hiç su değmemesine dikkat etmelisiniz. Günümüzde genellikle yaralar gizli dikişle kapatıldığı için, bu sürenin sonunda pansumanınızı çıkarıp atabilir ve banyonuzu yapabilirsiniz. Ama eğer dikişlerinizi aldırmanız gerektiği söylendiyse, bu takdirde15. gün dikişlerinizi aldırmanız ama bu süre boyunca yaranızın pansuman ile örtülü olması gerekecektir.

Sırt fıtığı ameliyatı sonrası ilk haftayı daha çok ev içinde ve genellikle yatakta istirahat ederek geçirmeniz uygun olacaktır; ilk haftadan sonra aralıklı olmak kaydıyla evden çıkıp dolaşabilir, hatta uzun süreli olmamak kaydıyla işe bile gidebilirsiniz. Bir ay dolduğunda, işinize veya evinize yakın bir merkezde; tam bir ay süreyle olacak şekilde fizik tedaviye başlayacaksınız. Fizik tedavi süresinde size öğretecekleri hareketleri ise bundan sonra hayatınızın bir parçası hale getirmelisiniz.

Fizik tedavi bittikten sonra, bir ay boyunca daha egzersiz yapıp ardından; yani üç ay sonunda bir spor salonuna üye olup ağır sporlarla uğraşabilir ve ağır işlerinize geri dönebilirsiniz. Ameliyat sonrasında size verilen ağrı kesici, kas gevşetici ve antibiyotiklerinizi, cerrahınızın size önereceği süre boyunca kullanıp sonra bırakacaksınız. Unutmayın ki ameliyatı, ilaçlardan da kurtulup kaliteli bir yaşama ulaşmak için oldunuz.

Sert bir yatakta yatın, yani yerde veya sert bir tahtanın filan üzerinde değil; sıradan bir hazır yaylı yatağın üzerinde. Kanepede filan yatmayın. Yatağınızı sekiz yılda bir değiştirin. Alaturka tuvalet kullanmayın, daima klozete oturun. Eğer alaturka tuvaletten vazgeçmek sizin için çok zorsa, o zaman yeni tasarlanan alçak oturumlu klozetlerden edinin. Otururken de koltukta değil, sandalyede; yani geriye kaykılmadan oturun.

Sırtınızı soğuktan koruyun. Dengesiz ve zorlayıcı hareketler yapmayın; mesela çok ağır nesneleri kaldırmayın ve tek elinizde ağırlık taşımayın. Eğer size belli bir süre korse kullanmanız söylendi ise, bu süre içinde korsenizi otururken ve ayakta iken asla çıkarmayınız ama korsenizi asla size önerilen süreden fazla da kullanmayın.

Tabii ki tüm bu okuduklarınız, cerrahınız size aksine bir şey söylemedi ise geçerlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)