Şişkinlik Şikayeti ve Bitkiler

Yazar Hande KotanoğluDiyetisyen • 7 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Sindirim sistemini oluşturan geniş kaslı boru ağızdan anüse kadar uzanır, buradaki hormon ve enzimlerin salınımıyla birlikte hareket ederek besinlerin sindirimi sağlanır. Sindirim sisteminde oluşan havaya gaz denir(mide – bağırsaklarda..) Bazı durumlarda bağırsakta üretilen bazı gazlar kan dolaşımına karışır ve akciğere taşınır ve nefesle dışarı atılır (ağız kokusu).

Gaza ne sebep olur?

Normal vücut gazı 100-200ml arasındadır. Geğirmek bir kısım gazın mideye kaçmasına sebep olur. Kalan gaz ince bağırsağa hareket eder. Bir kısmı absorbe edilir, diğer kısım kalın bağırsağa anüsten çıkmak için hareket eder. Gaz genellikle hava yutmamızla ortaya çıkar ya da bağırsaktaki bakterilerin besinleri sindirirken ortaya çıkarttığı bir oluşumdur.

Hangi durumlarda hava yutarız?

Hemen hemen her yediğimiz besinle birlikte hava yutarız. Fakat, bazı durumlar ve besinler daha çok hava yutmamıza sebep olur . Bunlar;

-Hızlı yemek yiyip içmek – karbonatlı içecekler tüketmek

-Sigara içmek

-Sakız çiğnemek

-Donmuş buzlu ya da karbonatlı içecekler

-Pipetle içecek içmek

-Bol, takma diş kullanmak.

Bağırsak bakterilerinin besinleri sindirmesiyle gaz nasıl oluşur?

. Mide ve ince bağırsak , şeker nişasta ve lifleri tamamen sindiremez. Sindirilmeyen bu gıdalar ince bağırsaktan kalın bağırsağa hareket eder. Önce sindirilmeyen karbonhidrat, bakteriler tarafından kalın bağırsakta parçalanır ve bu işlem sırasında hidrojen ve CO2 açığa çıkar. Diğer bakteriler hidrojen gazını alıp metan gazı ya da hidrojen sülfite çevirir(genellikle sülflür gazı birikir). Oluşan gaz ne  kadar sülfür içeriyorsa koku da o kadar fazladır.

Hangi besinler gaza sebep olur?

-Karbonhidrat içeren bir çok gıda gaza sebep olur. Bunun karşılığında yağlar ve protein daha az gaz problemi yaratır. Bir kişide gaz problemi yaratan bir besin başka bir kişide yaratmayabilir. Bu, kişinin ne kadar karbonhidrat tükettiği ya da bağırsağındaki bakteri türüne göre değişir.

ÖNERİLER;

– Çok yağlı besinler mide boşalmasını geciktireceğinden şişkinlik ve rahatsızlık hissettirirler çok olmamakla birlikte gaz problemi yaratabilirler.Çok yağlı besinleri tüketmemeye dikkat etmek gerekir.

-Gıda duyarlılığı olan besinlerin tüketimi azaltılmalı.

-Mayalı gıdalar gaz problemine neden olabilir, tüketimine dikkat edilmeli.

-Glutenli tahıllar gaz problemine neden olabilir, glutensiz tahıl çeşitleri denenmeli.

-Fazla katkı maddesi içeren peynir türleri gaz problemine neden olabilir, peynir tüketim miktarı ve cinsi kontrol edilmeli.

-Gaz şikayeti olan bir kişi günlük ne yiyip ne içtiğini not edip ve ne sıklıkla gaz çıkardığını ya da diğer semptomlar oluştuğunu gözlemleyebilir. Bununla birlikte kişiyi rahatsız eden, gaz problemi yaratan besini bir süre çıkararak rahatlama yaşanabilir.

-Bununla birlikte sindirimi sağlayan yararlı bağırsak bakterileri içeren takviye  ürünler almalı ya da probiotik içeren besinleri mümkün olduğu kadar kişi kendi yapmalıdır.(Kefir, yoğurt , turşu gibi)

-Düzenli hareket edilmeli.

 

Aşağıda vereceğim bitki çayı tarifi gaz –sindirim problemine yardımcı bir çaydır.

      -20 gr rezene              20 gr  anason            20 gr karaman kimyonu       10 gr kakule

                              

-1 dolu çay kaşığı  karışımı, kaynamış  ve biraz soğumuş su içerisine koyarak 10dk demlendirin. Günde 3 kez tüketebilirsiniz.

*Bitki çayları  kullanımı kişiden kişiye göre değişir.

*Kişinin hastalığı, alerjik durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

*Sadece örnek bir karışımdır.

*Bir uzmana danışınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)