Sivilce

Yazar Ayfer AydınDermatolog • 31 Ocak 2019 • Yorumlar:

Akne (sivilce) yağ bezlerinin hastalığıdır. Akneyi asıl oluşturan zemin siyah ve beyaz noktalardır. Yani komedonlardır. Bunların üzerine bakterilerin eklenmesiyle sivilce gelişir. Bazen bu sivilceler çok şiddetli nodüller ve kistler şeklinde olabilir ve deriye büyük zarar vererek çukurlar ve yapışıklıklar oluşturarak iyileşirler. Böylece akne izleri, skarlar gelişir. 

Sivilce yaşamın her döneminde görülebildiği gibi en sık ergenlik döneminde karşımıza çıkar.

Yağlı, gözenekli, siyah noktalı, iltihaplı, kırmızı lekeli ve izlerle dolu bir genellikle hoş görünmez.Sivilceli kişi temizliğine dikkat etse bile, cildi temiz değilmiş görüntüsü verebilir. Özellikle dış görünüşün çok önemli olduğu ergenlik çağında sivilcelerin çıkması ruha sağlığını da olumsuz etkiler. Kişinin kendine olan özgüvenini bozar. Yetişkinlik çağında ortaya çıkan veya devam eden sivilceler yine dış görünüşün bozulmasına ve bireyin kendine olan güvenini kaybetmesine yola açmaktadır.

Sivilce dünyada en sık görülen çok yaygın bir hastalıktır.Sivilce kalıcı izler bırakabilmesi nedeniyle erken tedavisi çok önem kazanmaktadır. Sivilce derin izler bıraktıktan sonra bu izleri gidermek kolay değildir.

Sivilce en çok yüzde görülür ancak vücudun diğer bölgelerin de de sırt, göğüs ve omuzlar ve kalça üzerinde de görülebilir.

  

SİVİLCE NEDEN OLUŞUR

Sivilce derimizin altında bulunan yağ bezlerinin hastalığıdır. Yağ bezlerinin sayı ve çapı her insanda tıpkı gözümüzün rengi gibi farklıdır. Yağ bezleri bazı insanlarda sayıca daha fazladır ve sentezleri de daha çoktur. Bu yağlı cilt tipidir. Bu yağ bezlerinden salgılanan yağ deri yüzeyine bir kanallar vasıtasıyla atılır. Yağ sentezi fazla olunca bu kanallar genişler ve yağla tıkanır ;böylece cildimizde görülen siyah ve beyaz komedonlar yağ butonları oluşur. Bu siyah ve beyaz komedomlar sivilce-akne zeminini oluşturur. Bunların üzerine bakterilerin eklenmesiyle sivilce gelişir. 

 

SİVİLCE KİMLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜR

Sivilce yağlı cildin hastalığıdır. Daha çok ergenlik döneminde görülür. Hormonal dalgalanmalar, Polikistik Over Hastalığı (PCO) , Sürrenal hiperplazi gibi hastalık durumlarında da akne sık karşımıza çıkar. Stresli dönemlerde ve özellikle kadınlarda adet öncesi hormonal değişiklikler nedeniyle akne şiddetlenebilir. 

 

SİVİLCENİZ VARSA NELER YAPMAMANIZ GEREKİR

Sivilce yüzde hoş olmayan bir görüntü yarattığı için sivilceli kişiler çoğunlukla bu durumu fondoten ve pudra ile kapatmak isterler. Bu ise durumu daha zorlaştırır. Yüzün daha fazla yağlanmasna yol açarak sivilceler artırır. 

İkinci en sık yapılan yanlış ise sivilcelerin sıkılmasıdır. Eğer sivilcelerinizi sıkarsanız daha büyük ve kötü bir akne geri gelecektir. Ayrıca sıkılan akneden iz kalma riski de çok yüksektir. 

 

SİVİLCELERİN RUH SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Sivilce kişinin yüzüne ve tüm güzelliğine gölge düşüren bir durumdur. Özellikle ergenlik döneminde akne problemi ciddi ruhsal problemler yaratabilir. 

Ergenlik çağı dışında sivilce özellikle genç kadınları yaygın olarak etkileyebilir. Genç kadınlarda karşı cins tarafından beğenilme, güzel görünme kariyer, iş hayatı vs hayat içinde kadınları bu yoğun akne ve izleri oldukça etkiler.   

Stres oldukça sivilceler artar ve sivilcelerin artışı da stres yaratır. yani birbirini arttıran bir kısır döngü oluşur.  Sivilceli kadınlarda sosyal ilişkilerde zorluklar,sosyal fobi, keyifsizlik,depresyon görülebilir.

Yapılan çalışmalarda, sivilceli kişilerin daha sinirli oldukları saptanmıştır. Sivilceden dolayı kendine olan güvenleri azalmıştır. Dış görünümün bozulması nedeniyle depresyon çok sık görülür.

Sivilce bazen ruh sağlığını ciddi oranda etkiler ; bu kişiler göz temasından kaçınır,  saçlarını uzatarak yüzlerini saçlarıyla kapatmaya çalışırlar. Kambur dururlar. Bazı genç kızlar ise sivilcelerin gözükmemesi için, sivilcelerini arttırdığını bilmelerine rağmen, yoğun kapatıcı fondoten ve pudra kullanırlar.

Sırt ve göğsünde sivilcesi olanlar, spor aktivitelerine katılmaktan kaçınırlar. Kıyafet değiştirirken görünmek istemezler, gizlenirler,

Özellikle ergenlik döneminde yüzdeki sivilceler diğer yaşıtları tarafından alay konusu olabilir.

Bazı çocuklar, genç kadın ve erkekler yeni ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmaktan kaçınırlar. Ergenlik çağında özgüven eksikliğinden insanlarla tanışıp arkadaş olmaktan dahi kaçınabilirler.

Oldukça utangaç görünebilirler. Bu nedenle, başka insanlar tarafından değişik ve itici bulunabilirler. Hatta bazılarında sosyal fobi gelişebilir.

Bazı sivilceli hastalar okula gitmeye isteksizdirler. Bazıları ise okulu terk ederek eğitimlerini ve gelecekteki iş yaşamlarını dahi riske atarlar.

Sivilce, kariyer seçeneklerini dahi azaltır. Dış görünüşe dayalı işleri tercih edemezler.Görsel sanatlar, sinema, oyunculuk ,mankenlik gibi işlerde sivilceli olmaları dezavantaj olacaktır. 

Sivilceli hastalar, iş başvurularında daha az başarılı olma riski taşırlar.Kendine güvensizdirler. İşe alacak kişileri etkilemeyi başaramayabilirler.

Bütün bunlar aknenin ne kadar önemli bir hastalık olduğunu anlamak için yeterlidir. Tedavisi olan bir hastalık olan akne doğru yaklaşımla tedavi edilebilir ve hayat kolaylaşabilir.

 

SİVİLCE HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

--Yağlı yemek,kuruyemiş,çikolata yemek sivilceyi arttırır. Yiyeceklerle sivilce arasında bilimsel olarak gösterilmiş bir veri yoktur. Elbette fast food yemek sağlıksız beslenmek sivilceleri olumsuz etkileyecektir. Ancak sivilcenin nedeni olarak beslenmeyi gösteremeyiz. Ancak sağlıklı beslenmek tüm sağlığımız için olduğu gibi cilt sağlığımız için faydalıdır. 

--Güneş sivilceye iyi gelir. Biraz güneş tüm sağlığımız için iyidir. Ancak yanacak kadar güneşlenmek ve sivilcelerin güneşle geçeceğine inanmak yanlıştır. Aksine lekelerin ve sivilcelerin daha kötü olmasına neden olabilir. 

--Sivilce temiz olmamaktan oluşur. Sivilce yağ bezi hastalığıdır. Aşırı yağ sentezlenmesi ile oluşur. Elbette iyi temizlenmeyen, iyi yıkanamayan bir ciltte sivilceler kötüye gider. Ancak sivilceli hastalara baktığımızda çoğunlukla sivilcesiz insanlara oranlara sivilceleri geçsin diye yüzlerini daha fazla yıkadıklarını görmekteyiz. 

--Tonik sivilceye iyi gelir. Aksine tonik cilt üzerindeki yağı tamamen alacağı için rebaund daha fazla yağ sentezlenmesine yol açabilir. Doktorun önerisi olmadan tonik kullanmamak çok daha iyi olacaktır. 

--Keselenmek sivilceye iyi gelir. Sivilce tedavisi komedonların tedavisi ile başlar. Yani dış yüzeyi keselemekle sivilce düzelmez. Aksine ciltte tahriş ve negatif basınçla sivilcelerin artmasına neden olabilir. 

 

SİVİLCE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Sivilcenin radikal tedavisi sivilce zeminin oluşturan komedonların temizlenmesiyle ve bu aşırı yağ sentezinin kontrol altına alınmasıyla mümkündür . Ben kliniğimde akne ile başvuran hastalarıma önce derin bir cilt temizliği yapıyorum. Önce yüzdeki akne zeminin oluşturan siyah ve beyaz yağ butonları komedonlar temizlenir ve üzerine Hasta için uygun olan kimyasal peeling solüsyonu ile peeling yapılır. Ardından Altıniğne Radyofrekans tedavisi ile yağ sentezi kırmızı yüz, yüzdeki inflamasyon ve aşırı yağ sentezi kontrol altına alınır. 

Her hasta için uygun olan yüz yıkama jelleri ve topikal krem tedavileri ve gerek varsa antibiyo terapilerle tedavi tamamlanır. 

Sivilce izi tedavisi için kliniğimizde en çok kimyasal peeling ve altıniğne radyofrekans lazer tedavileri kombine olarak kullanılmaktadır. Böylece hem sivilce hem de sivilcenin neden olduğu izler birlikte ve çok etkili bir şekilde tedavi edilmiş olur. 

Sivilce eğer bir hastalığa bağlı ise altta yatan hastalığın tedavisine yöelik tedavi yaklaşımları daha doğru olacaktır. Her akne hastasında tedavi aynı değildir.

Doktor hastaya hastalığın şiddetine, aknenin tipine, sivilceyle beraber izlerin olup olmamasına göre tedavi şekillenir.


 SİVİLCE VE SİVİLCE İZLERİNDE KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

 

 ALTINİĞNE RADYOFREKANS LAZER TEDAVİSİ

Akne ve akneye bağlı oluşan derin izlerin ve boşlukların tedavisinde inanılmaz sonuçlar veren çok etkili bir tedavi yöntemidir. Hastanın yüzünde hiçbir soyulma olmaması, kişiye özel başlıklar kullanılması, yaz mevsiminde dahi yapılıyor olması sivilce izi tedavisi (akne izi tedavisi)’nde altın iğne radyofrekans yöntemini çok üstün kılmaktadır.

 

KİMYASAL PEELİNG TEDAVİSİ 

Sivilceyi oluşturan esas kaynak yüzde bulunan siyah ve beyaz noktacıklar yani komedonlardır. Dolayısıyla esas akne tedavisi bunların temizlenmesiyle olacaktır. Komedonlar çıkarıldıktan sonra yüze uygulanacak uygun kimyasal peeling uygulamasıyla akne tedavisinin esas basamağı tamamlanmış olur. Akne ve akne izlerinin tedavisinde Kimyasal peeling yöntemi  ilk seçeneklerdendir. Kimyasal peeling; Akne ve izlerini tedavi ederken ;hem cilt gençleştirir, hem gözenekleri sıkılaştırır, hem renk düzensizliklerini dengeler, hem de yeni akne çıkışlarını engeller. Sivilce tedavisinde bir tedavi yöntemidir. 

 

FRAKSİYONEL LAZER TEDAVİSİ

Özellikle akneye bağlı oluşmuş derin izlerin ve inatçı aknenin tedavisinde çok etkili bir tedavidir.Kış mevsiminde sivilce ve sivilce izlerinin tedavisinde uygulanan fraksiyonel lazer tedavisi özellikle tedavide zorlanılan şiddetli akne ve çok derin izlerin tedavisinde efektif bir tedavi yöntemidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)