Sivilce Nedir?

Yazar Nilgün Şentürk • 31 Ocak 2020 • Yorumlar:

Sivilce yağ üreten bezlerin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi bir hastalığıdır. Çoğunlukla ergenlik çağında başlar. Bununla beraber ergenlik çağına has değildir.

Çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar gibi derinin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller ile kendisini gösterir.

Ortaya çıkmasında 4 ana faktör etkili olmaktadır :


1- Yağ bezi salgısının artması
2- Kıl kanalının tıkanması ( siyah ve beyaz noktalar )
3- Yağ bezi içindeki mikrop sayısının artması,
4- Şişme, kızarıklık ve iltihaplanmadır.

Bunun yanı sıra; genetik, çevre faktörleri, ilaçlar, stres, yanlış cilt bakım ürünleri ve kozmetik makyaj malzemeleri, iklim şartları, kişinin çalışma ortamı, hormonal bozukluklara neden olan hastalıklar ( ör: polikistik over hastalığı, tiroid bezi hastalıkları ), ultraviyole ışınları da akne oluşumunu etkileyebilmektedir.

Akne yediğimiz yiyeceklerden kaynaklanmaz. Tek başına yapılan diyet akneyi kontrol etmeye yetmez. Fakat aknenizi arttıran gıdaları saptadıysanız, bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Akne tedavi edilmediğinde iz bırakarak iyileşir. Bazen bu izlerin görünümü kişinin özgüvenini etkileyerek, güvensizlik yaratabilir. Bu nedenlerle akne dermatoloji uzmanları tarafından tedavi edilmelidir. Akne tedavisinde cilt hastalıkları doktorunun önerdiği lokal ve sistemik ilaçlar kullanılır. Tedaviye dermokozmetik bakım ürünleri de eklenebilir. Gerekli görülürse tedavi sırasında veya akne tedavisi sonrasında bazı dermatolojik müdahaleler de uygulanabilir ( kimyasal peeling,  laser, dermaroller v.s.)

 

Akne tedavisinde önemli noktalar:

Akne lezyonları uzun süre tedavi gerektirir.

Tedavi edilmezse iz kalma riski artar.

Sivilcelerin oynanması, sıkılması, iz kalma riskini artırır.

İlaç tedavisi kişiye göre değişir ve kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)