Sofralarınızda Baharata Yer Açın

Yazar Tuğçe Çağlar UysalDiyetisyen • 26 Mart 2018 • Yorumlar:

Ben sıklıkla baharatları kullanan birisiyimdir. Özelikle bu soğuk günlerde baharatların bağışıklığı güçlendirici etkisini göz ardı etmemek gerekir. Bağışıklığı güçlendirmesinin yanında pek çok faydası olan baharatlardan benim favorilerim;

  1. Zerdeçal

Antioksidan özelliği çok yüksek olan zerdeçalın aktif bileşeni ‘kürkümindir’. Bu bileşik aynı zamanda çok iyi bir anti inflamatuar özelliğe sahiptir. Ayrıca kan dolaşımını arttırarak damarlarda istenmeyen pıhtılaşmanın önüne geçmektedir. Kolesterol düşürücü etkilinsin yanında metabolizmayı hızlandırarak zayıflamada etkinlik gösterir. Çok iyi bir bağışıklık sistemi savunucusudur. Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmesi gereken bir baharattır.

Yemeklerinize ve çorbalarınıza ekleyebileceğiniz zerdeçalı yopurt ayran kefir gibi süt ürünlerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.

!! Etkinliğinin artması için karabiberle beraber tüketmekte fayda var.

  1. Tarçın

Kan basıncıdı dengede tutan bu baharat özellikle diyabet hastalarının sağ kolu gibidir. Kan şekerini dengelemede çok iyi olan tarçın tatlı ihtiyacının azalmasında da oldukça etkilidir. Gün içerisinde iştahın düzenlenmesi için çaylarınıza ve sularınıza ekleyebilirsiniz.

  1. Zencefil

En bilindik özelliklerinden birisi bulantıya etkili olmasıdır. Bunun yanında zencefil özellikle nezle, grip gibi durumların baş düşmanıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede, öksürük gibi şikayetlerin giderilmesinde oldukça etkilidir. Yapısında kan akışını uyaran, damarları rahatlatan ve kan basıncını düşüren aktif bileşen “gingerol” içerir.

Zencefili sularınıza ekleyebilir ya da direk olarak 1-2 fincan çay şeklinde tüketebilirsiniz.

  1. Kişniş

Çok fazla tüketilmeyen bu baharatın aslında sağlık açısından bir çok faydası vardır. Özellikle antioksidan özelliği ile kan damarlarını tıkanmasını engeller. Kandaki kötü kolesterol denilen LDL ve trigliseritlerin düşmesini engeller. Kısacası tam bir kalp dostudur. Özellikle et yemeklerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bu baharatı, bilmeyenlerin bir an önce denemesini tavsiye ederim.

  1. Kekik

Kalp sağlığı için faydalı bir diğer baharat da kekiktir. Özellikle hasara uğramış damarların tamircisi görevi alacak antioksidan özelliği ile dikkat çekmektedir. Ayrıca güçlü bir antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Böylece vücutta oluşan bakteri ve mantarların önlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemimizi güçlü kıldığını da unutmamak gerekir. Et yemeklerinde, çorbalarda rahatlıkla kullanacağınız bu baharatı sofralardan çok da uzak tutmamak gerek.

  1. Kimyon

Çorbalarınızda ve et yemeklerinizde ekleyebileceğiniz başka bir baharatta kimyondur.Özellikle emziren annelerin ve bebeklerinin tüketmesinde fayda olan bu baharat gaz problemi yaşayanlar için birebirdir. Anne sütünü artıcı etkisi olduğu bilinen kimyon aynı zamanda tansiyon düşürücü etkiye de sahiptir.

  1. Pul biber

Her daim sağ kolum pul biber. Bu baharat türüne göre tatlı veya acı olabiliyor. C vitamini, beta karoten, demir ve antioksidan deposu olan pul biberin favorilerimden biri olması yalnızca tadından değil etbette. Bağışıklığı güçlendirmesi, kansere karşı koruması, sindirimi kolaylaştırması bu baharatı sofralardan eksik etmemek için birkaç nedenden birisi. Bununla beraber pul biber, kilo verme sürecinde vücudumuzun destekçilerinden. Yemeklerinizde, salatalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

  1. Fesleğen

Her eklendiği yemeğe ayrı bir aroma veren fesleğen benim tavuklu yemeklerde favorim. Antioksidan özeliğe sahip bu baharat DNA onarımı yaparak kansere karşı önleyici özellik gösterir. Aynı zamanda anti bakteriyel bir baharattır. Et yemeklerine yakıştığı kadar özellikle yaz aylarında benim favorim taze fesleğenli patlıcan yemeğidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)