Sonbaharda Beslenme

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 14 Kasım 2019 • Yorumlar:

Yılın en sıcak mevsiminin sonu geldi. Mevsim değişikliklerinden havalar nasıl etkileniyorsa vücudumuzda aynı şekilde etkileniyor. Yaz mevsimine alışarak hızlanan metabolizmamız Sonbaharla birlikte az da olsa yavaşlamaya başlıyor. Mevsimin değişmesiyle birlikte değişen sebze ve meyveleri vücudumuzun tanıması biraz zaman alıyor. Bu değişime alışmaya çalışan bedenimizin sağlıklı kalması için beslenmemize dikkat etmemiz gerek. Bununla birlikte yaz tatili sonlanan çocuklarımızın okulların açılmasıyla birlikte beslenmelerinin düzen içinde olması çok önemli.

  • Okul başarısının artmasında en büyük etkiye sahip olan kahvaltıyı çocukların her sabah yapmış olmaları gerek.

  • Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olarak nitelendirdiğimiz yumurtayı haşlayarak, omlet veya menemen şeklinde çeşitlendirmek mümkün. Yumurta ile birlikte peynir ve tam buğday veya çavdar ekmeği yemelerinde fayda var. Tabii çiğ sebzeyi de unutmamalı.

  •  Çocuklarla birlikte anne-babalarında kahvaltıyı aksatmamaları günü daha enerjik geçirmelerine fayda sağlıyor. Mevsim geçişlerine alışmaya çalışan bedenimize destek oluyor.

  •  Anne ve babaların çocukların okul kantinlerine yönelmelerini engellemek amacıyla yanlarına ara öğün olarak süt ve meyve vermesi oldukça sağlıklı bir alternatif olacaktır.  

  • Çocuğunuz öğle yemeğini okulda yiyorsa hangi yiyeceklerle beslendiği sorgulanmalı öğlen et yediyse akşam sebze yemeği yemesi konusunda teşvik edilmeli..  

  • Beslenmenin, uyku düzeninin, mevsim geçişlerinin okul başarısını doğrudan etkilediği unutulmamalı.

 Çocuklarımızın sağlığını önemsediğimiz gibi kendi sağlığımızı da ihmal etmemeliyiz. Gün içinde düzenli beslenmeyi ilke edinmek gerek. Özellikle havaların daha da soğuması iştah metabolizmasına etki yaparak kişide daha çok yemek yeme isteği uyandırıyor.  Havaların soğumasıyla dışarı çıkma isteğinin azalması evde geçirilen süreyi uzatıyor. Bu durumda mutfakta geçirilen süre sıklaşıyor, abur cubur dediğimiz gıdalara yönelme oluyor. Böylece kilo alımını kaçınılmaz kılıyor. Sonbaharda kilo alımının artması, kış mevsiminin yaklaşması, yılbaşı için planlar yapılması, kapalı alanlarda daha çok zaman geçirilmesi gibi bir çok etken diyet yapmayı zorunlu hale getiriyor. Siz siz olun önleminizi önceden alın!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)