Sosyal Fobi Tedavisi İçin 7 Öneri

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 4 Eylül 2018 • Yorumlar:

Kendinizi olduğunuz gibi kabullenin; Çekingen, ezik, heyecanlı ya da sıradan olduğunuzu düşünüyorsanız bu düşünceyle savaşmayın ve durumu kabullenin. Sizi asıl gerenin bu konuya gösterdiğiniz direnç olduğunu kabullenin. Yani “nerede olduğunuzu bilirseniz nereye gidebileceğinizi de mutlaka bulursunuz”.

“Ana / şimdiye” odaklanın; Sürekli hata yapmamaya ve yargılanmaya odaklanmanız ve bunun üstesinden gelmeye çalışmanız sizi yorar ve fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur(titreme, başdönmesi, konsantrasyon güçlüğü vs). Ana ve “ olana”  odaklandığınızda çok daha rahat davranabildiğinizi göreceksiniz.

Nefesiniz sizin ruhunuz; teması kesmeyin; Doğru nefese odaklanmak, mindfulness ve meditasyon sosyal fobide başarıyla kullanılabilecek harika yöntemlerdir.

İnsanları ve sıfatları yargılamayın; İnsan iki kutuplu bir varlıktır. Hem zayıf hem güçlü, hem kibar hem kaba, hem sıradan hem mükemmel vs. Bu kutupların sadece birini kabullenirseniz diğerini yargılarsınız. Yargılayan insan doğal olarak yargılanacağını düşünür. Neleri yargıladığınızı farkedin ve artık yargılamaktan vazgeçin. Bu sayede daha rahat hareket edeceksiniz. Zaman zaman zayıf, sıradan, kaba ve öfkeli olmanın rahatlatıcı ve gerekli olduğunu farkedin.

Merkezinize odaklanın: Sürekli olarak nasıl göründüğüne odaklanmak, başkalarının onayını almaya çalışmak yerine kendi merkezinizde, duyulara ve nefese odaklı, ana ve anın ihtiyaçlarına odaklı olmak sosyal sıkıntınızın yok olmasına neden olur.

Doğru nefes ve duyulara odaklanma gibi teknikler kişinin bir merkezi olduğunu ona hatırlatması açısından çok önemlidir. Sıkıntı yaratan her eylem öncesi kullanılmalıdır.

Yavaş ve küçük adımlarla başlayın: Yoğun sıkıntı nedeniyle yüzleşme ve sıkıntıya katlanma çalışmaları, ilk başta çok zor gelebilir ve bu nedenle çok küçük adımlarla ve giderek artan bir yüzleşme mantıklıdır.

Sosyal fobi tedavisinde psikoterapi kalıcı sonuç sağlayabilir: İlaç tedavisinden fayda görmeyen ya da çok az gören çok sayıda hastamız,  psikoterapi yöntemleriyle kısa sürede ve kalıcı iyileşmektedir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi eklenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)