Spastisite Tedavisinde İlaç Pompası

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 10 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Spastisite Tedavisinde İlaç Pompası

Spastisite tıbbi bir terim olup, kol ve bacaklarda ağrılı ve harekete izin vermeyen kasılma, sertleşme durumu olması demektir.

Bu durum bazen kafa travması veya omurilik travması sonrasında, bazen de doğumsal anomali, konjenital bozukluk sonucu gelişebilir. İşte bu hastaları rahatlatabilmek için günde bir kaç kere ve yüksek dozda verilmesi gereken kas gevşetici ilaçlar, zamanla; hastalarda sersemlik, uyku artması, güçsüzlük gibi yan etkilere yol açabiliyor. Bu durumda hastaya ilaç pompası takılıyor.

Söz konusu ilaçlardan yarar gördüğü bilinen ama verilmesi gereken yüksek doz nedeniyle ilacı kullanamayan ve tabii ki zeka düzeyi de rehabilitasyona yeterli olan hastalarda, önce söz konusu ilacı doğrudan hastalığın kaynağı olan omurilik bölgesine vererek bir test yapıyoruz.

Eğer hasta belirgin bir yarar görürse, daha sonra hastanın cildinin altına; programlanıp dışarıdan kontrol edilebilen, ilacın birkaç ayda bir iğne ile içine doldurulduğu, üstelik yine dışarıdan şarj edilebilen bir ilaç pompası takıyoruz. Bu ilaç pompaları yüksek teknoloji ürünü cihazlardır.

Sonuçta hastaların en az üçte ikisinde, özellikle bacaklardaki sertlik azaldığı için; yaşam kalitesinde belirgin düzelme elde edilebilmektedir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)