Spirulina ile Chlorella Nedir Faydaları Nelerdir ?

Yazar Hanife KaraDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Chlorella ve spirulina, piyasadaki en popüler alg takviyeleridir.

Her ikisi de etkileyici bir beslenme profiline ve benzer sağlık yararlarına sahip olmakla birlikte, birkaç farklılığı vardır.Spirulina ile Chlorella Nedir ?

Chlorella, yağ ve kalori açısından daha yüksektir

Chlorella ve spirulina birçok besinsel fayda sağlar. Proteinleri, karbonhidratları ve yağ bileşimleri çok benzer olsa da, en önemli besinsel farklılıkları kalorileri, vitaminleri ve mineral içerikleridir.Chlorella, kalori ve ayrıca omega-3 yağ asitleri, provitamin A, riboflavin, magnezyum, demir ve çinko bakımından daha yüksektir.Spirulina kalori açısından  daha düşüktür, ancak yine de yüksek miktarda riboflavin, tiamin, demir ve bakır içerir.

Chlorella daha yüksek seviyelerde omega-3 yağ asidi içerir.Chlorella ve spirulina benzer miktarda yağ içerir, ancak yağ tipi büyük ölçüde farklılık gösterir.Her iki alg de özellikle çoklu doymamış yağlar, özellikle de omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir .Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, uygun hücre büyümesi ve beyin fonksiyonu için önemli olan çoklu çoklu doymamış yağlardır .

Vücudunuz onları üretemediğinden, temel kabul edilir. Bu nedenle, bunları diyetinizden almalısınız .Çoklu doymamış yağların alımı, özellikle doymuş yağlarla ikame edildiğinde daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir .

Özellikle, Omega-3 yağ asitleri, düşük iltihaplanma, gelişmiş kemik sağlığı ve düşük kalp hastalığı riski ve belirli kanserler de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararı ile ilişkilidir .Ancak, günlük omega-3 ihtiyaçlarınızı karşılamak için bu alglerden çok fazla miktarda tüketmeniz gerekir. İnsanlar genellikle sadece küçük bir kısmını tüketirler .

Her iki tür yosun da farklı türde çoklu doymamış yağlar içermekle birlikte, bu alglerin yağ asidi içeriğini analiz eden bir araştırma, chlorella’nın daha fazla omega-3 yağ asidi içerdiğini ve spirulina’nın omega-6 yağ asitleri için daha yüksek olduğunu tespit etti .Chlorella bazı omega-3 yağları sunsa da, konsantre alg yağı takviyeleri, hayvan bazlı omega-3 takviyelerine alternatif arayanlar için daha iyi bir seçenektir.

Chlorella, antioksidanlardan yüksektir

Yüksek çoklu doymamış yağ seviyelerine ek olarak, chlorella antioksidanlarda çok yüksektir. Bunlar, hücrelere ve dokulara zarar gelmesini önlemek için vücudunuzdaki serbest radikallerle bağlanan bileşiklerdir .6 haftalık bir çalışmada sigara içen insanlara klorella takviyesi yapıldı.Takviyesi alan katılımcılar, C vitamini kan seviyelerinde% 44, E vitamini seviyelerinde% 16 oranında bir artış yaşadı. Bu vitaminlerin her ikisinin de antioksidan özelliği vardır.Ayrıca, bir klorella takviyesi alan kişiler, DNA hasarında da önemli bir azalma göstermiştir .

Spirulina proteinden daha yüksek olabilir

Aztekler kadar uzak olan uygarlıklar bile  spirulinayı yiyecek olarak kullandılar.Yüksek protein içeriğinden dolayı, NASA uzay görevlerinde astronotları için besin takviyesi olarak spirulina kullandı. Aynı zamanda zengin bir demir, folat ve beta karoten kaynağıdır .

Chlorella ve spirulina’nın her ikisinde de yüksek miktarda protein bulunurken, yapılan araştırmalar bazı spirulina suşlarının chlorella’dan% 10 daha fazla protein içerebileceğini göstermiştir .Spirulinada bulunan protein de vücudunuz tarafından çok iyi emilir .

Her ikisi de kalp sağlığını iyileştirebilir

Çalışmalar, klorella ve spirulina’nın kan yağ kompozisyonunuzu, kan basıncınızı ve kolesterol profilinizi etkileyerek kalp sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.

Kontrollü 4 haftalık bir çalışmada, günde 5 gram klorella verilen 63 katılımcıya, plasebo grubuyla karşılaştırıldığında toplam trigliseritlerde% 10 azalma gösterdiği bulundu .Ayrıca, bu katılımcılar aynı zamanda LDL (kötü) kolesterolde% 11, HDL (iyi) kolesterolde %4 oranında bir azalma yaşadılar.

Hangisi daha sağlıklı?

Her iki alg formunda da yüksek miktarda besin bulunur. Bununla birlikte, chlorella, omega-3 yağ asitleri, A vitamini, riboflavin, demir, magnezyum ve çinko bakımından daha yüksektir.

Her ne kadar spirulina proteinden daha yüksek olsa da, bazı çalışmalar klorella içerisindeki protein içeriğinin karşılaştırılabilir olduğunu göstermektedir .Yüksek oranda doymamış yağ, antioksidanlar ve chlorella’da bulunan diğer vitaminler, spirulinaya göre hafif bir besinsel avantaj sağlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)