Spor Yapıyoruz da Ne Oluyor?

Yazar Mehmet Şakir KayaAkupunktur Uzmanı • 5 Şubat 2019 • Yorumlar:

Gelen-giden herkese doktorlar; spor da spor diyor; ‘ne oluyor bu doktorlara?’...‘zaten işte çalışıyorum’, ‘işe gider-gelirken yürüyorum ama’, ‘ev işi yaparken yorgunluktan ölüyorum;üstüne spor mu yapılırmış?’, ‘işte başım patlıyor;yatarak ancak dinleniyorum’, ve işte en klasiği; ‘hiç zaman bulamıyorum’ gibi sözlerinizi duyar gibiyim. Bu gibi birçok bağaneyle spordan uzak kalıyoruz. Spor yapmamak bir yana; sedanter(hareketten uzak yaşam tarzı) yaşıyoruz. Gün içersinde çok koşuşturuyorum diyenleriniz ise; hareketli bir yaşamınızın olması, elbette güzel birşey ve kalori de yaktırır belki. Ama sporun faydalarının yanından küçük kalacağına emin olabilirsiniz.
Spor yaparken çalışan sadece kaslarımız değildir; tüm bedenimiz çalışır ve spor sadece kalori yakmaktan ibaret değildir; aynı zamanda tüm organ fonksiyonlarında hızlanma, yenilenme, yeniden düzenlenme, özellikle bağ dokuda birikmiş olan toksik/asidik yüklerin temizlenmesi, kanlanma ve oksijenlenme oranında ciddi artma, lenfatik sistemin ( bedenimizin çöpçü sistemidir, ayrıca ağır metalleri uzaklaştıran tek sistemdir) işleyişinde çok ciddi yükselme başlatarak detoks yapma, akciğer ve dolaşım sistemi kan oksijenlenmesinde artma, vücut yağ oranında düzenlenme ve azalma, endorfin oranında yükseliş sonucu; mutlu olmamızı sağlama, bağışıklık sistemimizi düzenleme, bedenimize derin nefes almayı öğretme, cinsel gücümüzde artma, ciltte/yüzde sıkılaşma ve parlaklık oluşturma... saymaktan mı sıkıldınız? Evet!.. Anladım, ben de yazmaktan sıkıldım doğrusu. Bu kadarcık faydası bile muradımı anlatmıştır size. Kısacası, diyebilirim ki; düzenli yapılan spor, bedenimizdeki neredeyse herşeyi daha sağlıklı hale getiriyor.
‘Kim kimi yönetiyor’ başlıklı yazımda ‘bedenimiz bizi yönetiyor’ demiştim. Bedenimizi ise iki büyük sistem yönetir. 1) Otonom sinir sistemi(ense kökünden kuyruk sokumuna kadar olan sinir sistemi) 2) Hormonal sistem (en önemlisi, neredeyse bütün metabolizmamızı düzenleyen; HPA aksı:beyin, tiroid, böbreküstü bezi sistemi)
İşte spor, bu iki sistemi direk olarak etkileyerek ve kas dokumuzun kendisini de bir hormonal organ gibi çalıştırarak; bedenimizdeki neredeyse herşeyi düzenler. Böylece düzenli yapılan spor, tüm bedenimizde bir yenilenme süreci başlatır.
Peki bu yenilenme süreci ne zaman başlıyor? Ne zaman spor yapmış sayılacağız? Nabız (kalbin bir dakikada atma hızı) sayısına göre, yaptığımız egzersizin şiddeti belirlenir. En basitinden açıklamak gerekirse; Hafif şiddette egzersizde nabız (kalp hızı):100-125, orta şiddette egzersizde nabız:125-150, ağır egzersizde ise nabız:150’den yüksektir. Ama ‘maksimal nabız sayısı’ ya da ‘Yedek kardiyak frekans yöntemi’ gibi yöntemler üzerinden hesaplanan nabız sayıları, daha doğru sonuç verir. Burada ayrıntısına girmeyeceğim. Yani spor yapmış olmamız için; kabaca nabzımızın 100’ün üzerinde olması gerekir.
Sonuç olarak: Evet! Dünyamızda, biz de dahil, bedenimizin kapasitesini bu kadar zorlayan birçok şey varken; düzenli sporla, kendisini biraz toparlamasına müsaade etmiş olacağız. Kahrımızı bu kadar çeken bedenimize, en azından bu iyiliği yapmamız;emin olun, çok ama çok önemli bir konu...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Şakir Kaya Akupunktur, Kupa Terapi (Hacamat), Ozon Terapi Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)