Sporcu Beslenmesi ve Karbonhidratlar ve Antrenman Öncesi Beslenme Önerileri

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 21 Eylül 2021 • Yorumlar:

Sporcu beslenmesindeki amaç; cinsiyet, yaş ve spora göre ihtiyaç duyulan besin öğelerini ve harcanan enerjinin alınmasını sağlamaktır.

Başarılı olmak isteyen sporcular için özel olarak hazırlanmış bir diyet, ihtiyaçlarını karşılamaya ve performansı arttırmaya yardımcı olacaktır.

Sporcular İçin Karbonhidratın Önemi; 

Karbonhidratlar, beyin ve merkezi sinir sistemimizin temel enerji kaynağıdır. Anaerobik ve  aerobik enerji sistemlerinin her ikisinde de kullanılabilir olduğundan çoğu egzersiz için temel  yakıttır. Sporcular için yetersiz karbonhidrat tüketimi performansı büyük ölçüde etkiler. Özellikle glikojen depoları tükendiğinde, sporcularda oluşan yorgunluğun önlenmesi için  egzersiz sırasında karbonhidrat tüketimi önerilebilir. Egzersiz öncesi ve sırasında glisemik  indeksi düşük ve orta, egzersiz sonrasında hızlıca toparlanma süreci geçirmek için ise glisemik  indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi önerilir. (Örneğin; Makarna, mısır, pirinç pilavı, beyaz  ekmek gibi) Antrenman yoğunluğu arttıkça karbonhidratlara ihtiyaç artar. 

Antrenmandan 2-3 Saat Önce Beslenmede; 

Karbonhidrat + protein içeren yiyecekler iki ila üç saat önce tercih edilebilir, çünkü  antrenman/müsabaka öncesi sindirmek için yeterli zaman vardır. 

Örneğin; 

• Elma, armut portakal, şeftali, muz+ yağsız süt veya tahıllı barlar, 

• Elektrolit dengesi ve glikojen depolarının korunması için su veya spor içeceği gibi bol  miktarda sıvı tüketilebilir.

Antrenmandan 4 Saat Önce Beslenmede; 

Antrenmandan dört saat önce sporcu, karbonhidratlardan + protein ağırlıklı bir ana öğün  tüketebilir.  

Örneğin; 

• İki dilim tam tahıl ekmeği üzerine hindi ile yapılmış sandviç, meyveli yoğurt ve su veya sporcu içeceği 

• Yağsız etli spagetti, ekmek, salata sosu ve sporcu içeceği veya su 

Dikkat! 

Antrenman/müsabaka öncesi sporcunun belirli bir yemek düzeni varsa, buna bağlı kalınması  gerekir. Yeni denenen beslenme şekilleri antrenman/müsabaka sırasında sporcuyu rahatsız  edebilir ve performans düşüklüğüne neden olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)