Sporcu İçeceği

Yazar Kadir GezenDiyetisyen • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Sporcu içeceği ile enerji içeceği aynı mıdır? HAYIR!

Özellikle sporcular, egzersiz yapanlar için en önemli konu sıvı tüketimidir. Egzersiz sırasında vücuttan sıvı ve elektrolit kayıpları olmaktadır. Ayrıca terlemeyle vücuttaki sıvı atılırken, besin ögelerinden de enerji için ilk olarak karbonhidratlar kullanılmaktadır. Bu nedenle performansı olumsuz etkilememek için karbonhidrat ve elektrolit içeren sıvılar kullanılmalıdır.

İşte bu sıvılar yani sporcu içecekleri özellikle yoğun ve uzun süreli egzersiz dönemlerinde, sıcak ve nemli havalarda kişinin dehidratasyona uğramaması ve performans düşüklüğü yaşamaması için 1 saatten fazla süren egzersizlerde, sade su kişiye yetmeyeceği için tüketilen ve %6-10 oranları arasında değişen karbonhidrat içeren sıvılardır.

Üç tip sporcu içeceği vardır:

Hipotonik; Hızlı emilir ve karbonhidrata gerek duymayan, sadece sıvı–elektrolit ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Daha çok jokey ve cimnastikçiler için uygundur. Yaklaşık %4 oranında karbonhidrat içerir.

İzotonik; Birçok sporcu için uygun bir seçenektir. Yaklaşık %6-8 oranında karbonhidrat içerir.

Hipertonik; Özellikle dayanıklılık egzersizlerinden sonra kullanılmalıdır.%8 den fazla karbonhidrat içermektedirler

Enerji içecekleri ise, içeriğinde özellikle kafein ve şeker ile birlikte diğer besin ögeleri bulunan uyarıcı özellik taşıyan sıvılardır.

Enerji içeceklerini tüketen popülasyonu 13-35 yaş arası erkekler oluşturmaktadır. Özellikle bu yaşlarda tüketiliyor olmasının etkeni içeriğindeki kafein ve diğer ögelerin günlük tempoda ayakta kalmaya yardımcı olduğu düşünüldüğü içindir.

Enerji içecekleri 300 ml başına 80-150 mg kafein içerir. Kafeinin günlük önerilen miktarı 300 mg olmalıdır.

Sporcular veya egzersiz yapanlar için de aynı durum geçerlidir. Diğer yaygın olarak kullanılan bileşenler ise taurin ginseng guarana Yerba Mate acai maltodekstrin inositol karnitin glukuronolakton ve ginkgo bilobadır. Şuanda bu ürünlerin güvenliği konusunda önemli endişeler bulunmaktadır.

Enerji içeceklerinin sağlık açısından kalp krizi riski artışı, kronik baş ağrısı, davranış bozuklukları, epilepsi nöbetleri, diyabet, obezite ve akut böbrek hasarı oluşması riski var.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)