Sporcularda Protein Tüketimi

Yazar Kadir GezenDiyetisyen • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Herkese merhaba, bugün sporcularda protein tüketimi ile alakalı güzel bir yazı ile sizlerleyim.

Özellikle kas kütlesindeki artışı sağlamak adına kullandıkları proteinlerin hangi oranlarda kullanıldığında nasıl bir etkiyle karşılaşacaklarından bahsedeceğim.

Saha çalışmalarında kullanmış olduğum whey, hidrolize ve casein proteinlerin kombinasyonları antrenman sonrası farklı kas kütlesi artış sonuçları ile gözlemlenebiliyor.

Yapılan antrenmanın türü,yoğunluğu ve şiddetine göre kullanılabilecek hızlı emilen ve etki gösteren whey ile hidrolize proteinlerin, daha yavaş emilen casein protein kullanım oranları farklılık gösterebiliyor.

Antrenman özellikle kuvvet-direnç antrenmanı ise sabah saatlerinde ise ve ikinci bir antrenman gün içinde yapılacak ise hızlı bir toparlanma ve kas kütlesini onarma-arttırma yolunda whey-hidrolize protein kullanılabilir. Yapılan bir çalışmada özellikle lösin amino asidi içeren bu proteinlerin kısa sürede toparlanma ve kas kütlesi artışına destek olma durumu belirlenmiştir. Buradaki oran %100 hidrolize veya %80 hidrolize-%20 casein olabilir. Buradaki amaç whey-hidrolize kısa sürede kas hasarını onarma ve kas kütlesini geliştirmeyken ikinci antrenmana kadar da yavaş metabolize olan caseinin kas kütlesini beslemesi şeklindedir.

Günün son antrenmanı olarak geç saatte yapılabilecek kuvvet-direnç antrenmanlarda ise casein oranı yüksek olan whey-casein veya hidrolize-casein protein karşımı kullanılabilir. Buradaki oran %50-%50 veya %80 casein-%20 whey veya hidrolize olabilir. Buradaki amaç yine whey-hidrolize kısa sürede kas hasarını onarma ve kas kütlesini geliştirmeyken sabaha yani kahvaltıya kadar geçen sürede yavaş metabolize olan caseinin tüm gece boyunca kas hasarını toplaması kas kütlesini beslemesi şeklindedir.

Hidrolize-whey ürünler genelde supplement şeklinde kullanılsa da casein bir süt proteini olup lor peynir-süt-protein süt gibi besinlerin tüketimi ile alınabilir. Örnek ile açıklayacak olursak toplam ihtiyacınız olan protein miktarı hesaplanıp gerekli karışım supplement+süt veya supplement+protein süt şeklinde sağlanabilir.

Bol sporlu sağlıklı günler

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)