Sporcularda Toparlanma Süreci

Yazar Kadir GezenDiyetisyen • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:

Sporcularda toparlanma süreci içerisinde birden fazla önemli parametre barındırmaktadır.Egzersiz/maç sonrası veya iki antrenman arası toparlanmada en önemli kriterler; rehidrasyon, enerji depolarının doldurulması, kas dokusu onarımı ve bağışıklık sistemi yenilenmesidir.

İlk kavram rehidrasyondur ve spor yaparken kaybedilen sıvıların geri kazanılmasını ifade eder. Sporcuların egzersiz sırasında terle kaybettiklerin sıvının az % 150 si kadar egzersiz sonrası sıvı tüketmeleri gerektiği tahmin edilmektedir. Toparlanma içecekleri ayrıca iyileşmeyi optimize etmek ve hızlandırmak için mineraller, karbonhidratlar, proteinler içerebilir. Su yanında, maden suyu, süt ve sporcu içecekleri hidrasyon için kullanılabilir

İkinci olarak, bir antrenman seansından veya maçtan sonra enerji kazanımını garanti etmek için, sonraki öğünlerde daha fazla karbonhidratın verilmesi gerekir. Amaç, sporcunun “benzini” olarak bilinen kas glikojenini en üst düzeye çıkarmaktır. Bu durumda önerilen yiyecekler arasında meyve, makarna, pirinç, kinoa, patates ve mısır bulunur

Üçüncü kavram, sporcuların toparlanma döneminde protein açısından uygun şekilde yemek yemesi fikrini ifade eder; böylece kas dokusu daha çabuk onarılır ve yenilenir. Bunu başarmak için balık, deniz ürünleri, et ve yumurta gibi protein içeriği yüksek yiyecekler çok önemlidir.

Son olarak, bağışıklık sisteminin ve doku sisteminin yenilenmesi açısından vitamin ve mineral sağlayan doğal ve anti-enflamatuar bileşenler içeren gıdaların tüketimine odaklanılmalıdır. Bu bağlamda, antioksidan bakımından zengin besinler, örneğin orman meyveleri (çilek, ahududu ve yaban mersini), vişne suyu ve zerdeçal, zencefil gibi C vitamini veya antienflamatuar özellikler bakımından zengin besinler çok faydalıdır.

İyileşme sürecindeki önemli bir faktör tüm uygulamalar tek bir antrenman veya maç için değil tümü sonunda sürekli uygulanması gereken adımlardır. Hızlı toparlanmak daha iyi ve yüksek düzeyde performans elde etmek için kilit rol oynar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)