Stent Nedir?

Yazar Kahraman CoşansuKardiyolog • 12 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Koroner Stent nedir?

Stentler, damarın açık kalmasını sağlayan tel örgü şeklinde genişletilebilir metal alaşımlardan oluşan boru şeklinde yapılardır. Çoğunlukla belli yüzeyleri polimerler ile kaplanmakta ve polimerlerin üzerinde de tekrar daralmayı önleyen ilaçlar içermektedirler. Bunlar ilaçlı stent olarak adlandırılırlar. Çıplak metal stent (İlaçsız) günümüzde daha nadir kullanılmaktadır. Damar çapı çok geniş veya tıkanmış alan kısa ise uygun ilaçlı stent bulunamadığı durumlarda kullanılabilir.

Koroner Balon işlemi nedir?

Koroner Balon uygulaması, koroner anjiyografi sonucunda hastalıklı damarına balon uygulaması kararı alınan hastalara, aynı seansta işleme devam ederek veya daha sonraki bir seansta daralmış veya tıkalı damarı açmak için yapılan tedavi girişimidir. Halk arasında damarda balon patlatmak olarak tabir edilsede bu yanlış bir tabir olup damar içinde daralan bölgede balon şişirme (genişletme) demek daha doğru olacaktır.

Neden stente ihtiyaç duyarız?

Atardamarın içinde plak denilen yağlı bir madde birikirse, kalbe giden kan akışını azaltabilir. Buna koroner kalp hastalığı denir ve göğüs ağrısına neden olabilir. Plak ayrıca kalbe kan akışını engelleyen bir kan pıhtısına neden olabilir ve bu da kalp krizine neden olabilir. Stentler damar açıklığını sağlayarak kalp ağrısını giderir ve kalp krizi esnasında krizin sonlanmasını sağlayabilir.

Kalp damarına stent nasıl konulur?

Stent el bileğinden veya kasıktan konulabilir. Stent işlemi göğüs açılarak yapılmadığından ve herhangi bir yara oluşmadığından dolayı cerrahi işlem olarak kabul edilemez. Günümüzde stent işlemi genellikle anjiyo ile birlikte aynı seansta yapılabilmektedir. Tüm işlem sırasında uyanık ve bilinciniz açık olacaktır. Daralmış damara stent yerleştirmek için, kılavuz tel üzerinden ilerletilen bir balon kateter kullanılır. Daralmış olan bölgede balon şişirilir ve stent damar duvarına yapıştırılır. Ardından balon ve katater çıkarılır, stent ise damar duvarında yapışık halde kalır. Eriyebilen stentler hariç diğer stentler yerleştirildiği noktada daimi olarak kalır. Birkaç hafta içinde stentin üzeri normal damar hücreleri (endotel) ile kaplanarak iyileşir.

 

Stent sonrası  

Hasta işlemden 1 gün sonra taburcu olabilmekte ve günlük hayatına dönebilmektedir. Stent sonrası taburcu olduktan sonra işlem yerinde kanama, şişlik, morarma, sertlik meydana gelirse, göğüs ağrısı ya da nefes darlığınız olursa, ateşiniz yükselirse hemen bir sağlık kuruluşuna ya da hekiminize başvurunuz. Hekim önerisi olmadan kan sulandırıcı ilaçların erken kesilmesi stentin tıkanmasına neden olabilir. Bu yüzden doktorunuzdan habersiz kalp ilaçlarınızı kesmeyiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Kahraman Coşansu

Kardiyoloji Doç. Dr.

Randevu al