Stresle Başa Çıkma Üzerine

Yazar Leyla Kaya AlkılıçPsikolog • 12 Mart 2021 • Yorumlar:

Stres, içsel veya dışsal pek çok sebepten ortaya çıkabilmekte ve fizyolojik, psikolojik ve kişilerarası ilişkilerde birtakım sıkıntılar yaşamamıza sebep olmaktadır. Stresi hayatımızdan tamamen çıkarmaya çalışmak, ne yazık ki gerçekçi ve mümkün değildir. Ancak stresle baş etmek ve olumsuz sonuçlarından korunmak elimizdedir.

Öncelikle, stres yaratan durumu ya da sorunu gerçekçi bir şekilde ele almak gerekmektedir. Eğer çözülebilir bir durum ise, çözmek neler yapabileceğimiz üzerine düşünmeli, her çözüm yolu için avantaj ve dezavantajları değerlendirmeliyiz. Ayrıca bazı durumlarda bizim bakış açımız ve düşünce şeklimizin, durumu olduğundan daha kötü görmemize sebep olabileceğini de aklımızda tutmalıyız.

Diğer taraftan aile, arkadaş ve yakın çevremizden yardım istemekten kaçınmamalıyız. Çünkü onların desteğini hissetmek zor durumlarla mücadele etmede bize yardım edecektir.

Ayrıca yapmaktan keyif aldığımız, bize kendimizi iyi hissettiren şeylerin sayısını ve bunları yapma sıklığını artırmamız da stresli durumlarla başa çıkmada bize yardımcı olacaktır.

Spor yapmak, yürüyüş yapmak, dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek, amaç belirlemek ve plan yapmak, gevşeme egzersizleri, sosyalleşmek önerilebilecek diğer önemli noktalardandır.

Ancak önerilen tüm yöntemlere rağmen bazı stres unsurları kişinin günlük yaşamını oldukça fazla etkileyebilmekte, çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Böyle bir duruma gelindiğinde terapi alma arayışına girmek, yapılacak en doğru ve önemli adımlardan olacaktır. Çünkü yüksek düzeyde stres, pek çok fizyolojik hastalığa da sebep olmakta ve sonuçta kişi artık stresi yönetemez duruma gelebilmektedir.

Yüksek düzeyde ve baş edilemeye stresin yol açtığı bedensel hastalıklardan bazıları şunlardır: mide sorunları, bağırsak sorunları, baş ağrısı, kalp hastalıkları, uyku ve yeme problemleri.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)