Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yazar Muzaffer ZorluÇocuk Cerrahı • 29 Haziran 2015 • Yorumlar:

1.Lokal aneztezi için iğne yapılırken acı hissedilmemesi için öncelikle pipide iğne yapılacak bölgeye uyuşturucu lokal anestezi kremi sürülür.Kremin üstüne, krem külot yada bez tarafından emilmesin diye  jelatin bir bant  konur ve yaklaşık olarak 1 saat beklenir.

2.Anne iğneden sonra çocuğu 10 dakika  uyutabilirse  hiçbirşey hissetmeyen çocuğun sünneti doğal uykusunda iken yapılmış olur.Bu yüzden sünneti bebeğin uyku dönemine denk getirip doğal uyku esnasında sünnet yapmaktayız. Videolarda görüldüğü gibi.            

3.Sünnet derisi usulune uygun şekilde kesildikten sonra kanama kontrolu yapılır. Kesi kenarlarının uç uca gelmesi sağlanır. Pansumanla kapatılarak sünnet sonlandırılır.          

4.Sünnet den sonra 12-24 saatte kesi yerleri kaynar. Bu yüzden çocuk istediği kadar hareket edebilir,banyo yapabilir,denize gidebilir  yüz üstü yatırılabilir, ana kucağına oturtulabilir, banyo yaptırılabilir. Sünnetten önce bebeğe nasıl davranılmışsa aynı şekilde davranılır.          

SÜNNETLE İLGİLİ TARTIŞMALAR              

1.SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR?  

Sünnet eğer tıbbi olarak gerekiyorsa her yaşta yapılabilir. Tıbbi bir zorluluk yoksa 0-2 yaş veya 5-6 yaşından sonra yapılması önerilir. 2-5 yaş arası erkek benliği geliştiği için (fallik dönem) sünnet mecbur kalınmadıkça önerilmemektedir. Avrupa Topluluğu' 2014 yılında sünnet derisi bir organdır. Bu deriyi anne babanın aldırma hakkı yoktur. Eğer çocuk isterse 19 yaşından sonra kendi yaptırsın' diye bir karar aldı. Yahudilerde sünnet bebek 7 günlük iken yapılır. Binlerce yıldır milyonlarca yahudi 7 günlük iken sünnet yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde doğar doğmaz sünnet önerilir anne isterse hemen o anda yaparlar. Görüldüğü gibi Dünya'da farklı topluluklarda çok farklı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar arasında da sünnet komplikasyonları yönünden bir fark görülmemiştir. Usulüne uygun yapıldıktan sonra hangi yaşta yapılırsa yapılsın komplikasyonlar açısından bir fark yoktur. Sünnet ne kadar küçük yapılırsa o kadar iyidir. Küçük çocukların metabolizmaları daha hızlı olduğundan sünnet sonrası iyileşme de o kadar hızlı olur ve psikolojik etkilenme de o kadar az olmaktadır.        

2.  LOKAL ANESTEZİ Mİ GENEL ANESTEZİ Mİ?

Herşey hazırlanmıştır sadece sünnetini yapar çıkar. Fakat hasta için bazı olumsuzluklar olabilir. Olumsuzlukları şunlardır;

a.Sünnet olacak çocuk 6 saat kadar aç kalmalıdır.

b.Anestezi yönünden  tahlil için kan alınmalıdır. Bu da küçük çocuklarda bazan oldukça zordur.

c.Çoğunlukla sünnet çocuğu ameliyathaneye getirilmek üzere anneden alınınca aşırı ağlamaktadır. Hiç tanımadığı bir ortama, tanımadığı kişiler arasına ,genellikle de soğuk bir ortama getirilince psikolojik olarak olumsuz etkilenmektedir.

d.Anestezi ilaçları verilmek için ya serum takılmak üzere iğne yapılır veya daha iyi bir ihtimalle serum takılmadan önce ağzına bir maske konur. Buradan uyutucu gaz verilir ki bu da çocukta bilinci gidinceye kadar boğulma hissi yaratır.e. Genel aneztezinin çok düşük oranda olsa da ölüme kadar giden komplikasyonları da görülebilir. Çocuk anneden hiç ayrılmadan (anne emzirebilir, bacakları üzerinde sallayabilir vs) annenin uyuttabileceği herhangi bir zamanda sünnet yapılmaktadır. Bebek hiçbir şekilde annesi tarafından uyutulamazsa veya uyutulduktan sonra en hafif bir dokunmayla uyanıyorsa ve 10 dakika bile durdurulamayacak kadar huzursuz bir çocuk ise sakınleştirici bir ilaç ağızdan verilerek sünnet rahatlıkla yapılabilir.

3.SÜNNET KESİSİ NASIL YAPILMALIDIR

Klasik olarak eski çağlardan beri sünnet bıçakla,usturayla,neşterle(bistüri) veya makasla yapıla gelmekteydi. Artık günümüzde Laparoskopik cerrahiler, robotik cerrahiler yapılmaktadır. Çağdaş ve uygun enstrumanlarla  0,5 cm lik bir delikten girilerek beyin, kalp, büyük damarlar gibi hayati önemi olan organlar kesilmekte, kanamaları durdurulmakta ve dikiş atılmaktadır.Beyini, kalbi, damarı kesen ve kanamalarını durduran bu aletler Dünya'da sünnette de yaygın olarak güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Aşağıda bununla ilgili orjinal makaleleri bulacaksınız. Amerika Birleşik Devletleri Boston Çocuk Hastesinde 2005 ve 2010 yılları arasında ortalama yaşları 1,5 olan 1810 çocukta monopolar ve bipolar elektrokoter ile yaptıkları sünnetleri karşılaştırmışlar. Kanada'dan 'Elektrokoter kullanılarak sünnet metodu' adlı bir makale yayınlanmıştır.(Can Med Assoc j.1941 Feb A Method of Circumcission;using the Electro-Cautery)  Yurdumuzda da birçok Üniversite'de,Araştırma Hastane'lerinde termokoter,elektrokoter ve bipolar makasla sünnet yapılmakta, bildiriler yayınlanmıştır. Sonuç olarak vücudumuzun herhangi bir yerinde olduğu gibi sünnette de uygun enstrumanlar olmak şartıyla elektrikli aletlerle ve lokal ısı veren aletlerle kesiler yapılabilir, kanamalar durdurulabilir ve dikiş atılabilir.Bu aletler ve bu teknikler Dünya'nın her tarafında uzun yıllardan beri milyonlarca kere kullanımışlardır. Halen de kullanılmaktadırlar. Biz sünneti çocuğun pipisinin durumuna göre anne babanın yanında ,onlarla konuşarak ve onaylarını alarak yapmaktayız. Gömülü penis var mı, peniste eğrilik dönüklük var mı, idrar deliği normal yerinde mi, fıtık inmemiş testis gibi hastalıkları varmı,çocuğun uykusu derin midir gibi birçok faktöre bağlı olarak nasıl bir sünnet yapacağımıza hangi tekniği kullanacağımıza karar vermekteyiz. Yapılacak cerrahi müdahele şekli önceden anne babaya anlatılır. Onların bilgisi ve onayı alındıktan sonra  cerrahi müdahele yapılır.                

4.SÜNNETTEN SONRA PANSUMAN

Sünnetten sonra pansuman gerekmez.Sadece sünnet derisinin alltaki dokuya yapışık(Bitik) olduğu hastalarda sünnetten sonra penisin ucunda  sümüksü beyaz bir tabaka meydana gelir.Bu sümüksü tabaka koruyucu bir tabakadır. Alttaki doku iyileşince kendiliğinden yerinden ayrılır.Bu tabaka tam iyileşme olmadan beze yapışırsa erken yerinden ayrılmaya bağlı acı ve kanamaya sebep olabilir .Bu yüzden antibiyotikli bir krem bezin bu sümüksü dokuya yapışmasını engellemek için pansuman olarak kullanılabilir.                

5.SÜNNETTEN SONRA BANYO NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Sünnetten sonra banyo aynı gün dahil herzaman yapılabilir. Denize girebilir.              

6.SÜNNETTEN SONRA HAREKET KISITLILIĞI GEREKLİ MİDİR?

Sünnetten sonra hiçbir hareket kısıtlılığı gerekmez. Çocuk istediği şekilde yatabilir, hereket edebilir. Bebek önceden nasıl tutuluyorsa,yatırılıyorsa aynı şekilde tutulup yatırılır. 
                                                                                                                  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Muzaffer Zorlu

Çocuk Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al