Sünnet Sonrası Gömük Penis ve Kısa Penis

Yazar Selçuk YücelÇocuk Üroloğu • 30 Eylül 2016 • Yorumlar:

 

Sünnet sonrası ebeveynleri en sık rahatsız eden şeylerden biri çocuğun pipisindeki kozmetik görünümdür. 
Özellikle kilolu olan çocuklarda pipi sünnet sonrası giderek cilt altına doğru kaçar hatta bazen hiç gözükmemeye başlayabilir. Bu durum gömük penis olarak adlandırılır.
Gömük penis olan çocuklar sıklıkla kısa pipi ya da mikro penis olarak düşünülüp ileri tetkikler yapılabilir. Genelde çocukların pipi boyu normaldir ama pipiyi dışarıda tutan bağlar çocukta yeterli gelişmediği için içeriye kaçmaktadır. Bu durum doğumsal bir anormallik nedeniyle olur ve pipiyi dışarıda tutan bağlar hatalı olarak pipinin gövdesi yerine sünnet derisine bağlıdır. Sünnet derisi keilince de bağlar keildiği için pipi vücut içerisine kaçar. Kilosu fazla olan çocuklarda cilt altı doku daha da kalın olduğu için görünüm daha da gömük olarak gözükür. 
Yenidoğan sünnetlerinde durum daha sık olsa da  yaşa kadar pipinin kendiliğinden dışarı doğru büyüdüğü izlenebilir. Ancak  yaş sonrasında gömük penisin düzelmesi pek beklenmez. Cerrahi onarımın  yaş öncesi ergenliğe giriş öncesinde yapılması önerilir. 
Çocukların ve ebeveynlerin yakınması pipinin yaşdaşlarına ve akranlarına göre küçük gözükmesi olduğu kadar cilt altında idrar kalmasına bağlı olarak idrar kokusu da  olabilir. İlerleyen yaşlarda durum giderek daha da belirgin olabileceği için erişkin hayatta cinsel ve psikolojik sıkıntılar da başgösterebilir. 
Gömük penis onarımı çoğu zaman sünnet bezneri bir operasyon ile penis kökünün çevre dokulara dikişlerle sabitlenmesi olarak yapılır. İşlem günübirliktir ve özel bir pansumanı yoktur. Ancak işlem penis sinirlerine çok yakın bir alanda yapıldığı için mutlaka çok tecrübeli çocuk ürolojisi  uzmanlarınca yapılması önerilir. İşlem sonrasında  2 gün içinde çocuk yıkanmaya başlayabilir ve 7. günde eski haline tamamen kavuşur. Sonuçlar ilk dönemde oldukça başarılı olsa da çok hızlı kilo alan çocuklarda geri çekilme tekrar izlenebilir ve kilo aldıkça yeni operasyonlara gerek duyulabilir. 
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selçuk Yücel Çocuk Ürolojisi, Üroloji, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)