SÜNNET

Yazar Hatice Alkan AkdağÇocuk Cerrahı • 14 Kasım 2017 • Yorumlar:

Sünnet bir gelenek, dini bir gereklilik olarak binlerce yıldır yapılagelmiş bir uygulamadır. Son yıllarda çocuk ruh sağlığının öneminin anlaşılması ile birlikte, sünnetin ruhsal gelişim açısından önemi konuşulmaya başlanmıştır.

Çocukların ruhsal gelişiminde cinsel kimlik açısından 3-6 yaş arası en önemli dönem kabul edilir. Bu dönemde çocuklar kız-erkek arasındaki farklılıkları keşfetmeye, kendilerince anlamlandırmaya çalışırlar. Kızların pisisi olmadığı fark eden erkek çocuk, kendi pipisini de kaybedebileceği (hadım edilme) korkusu yaşar. Buna kastrasyon korkusu denir. Toplumda pipisi olduğu için kıymetli olduğunu düşünen erkek çocuk ‘ pipisinin kesileceğini’ duyduğu an kaybetme duygusunun gerçekleşek olması nedeniyle yoğun bir korku ve endişe yaşar. Bu nedenle sünnetin ne olduğu, nasıl yapılacağı ve bunu çocuğa kimin anlattığı çok önemlidir. Tıbbi olarak bir zorunluluk yok ise ruhsal gelişim açısından 3-6 yaşları arasında sünnet önerilmemektedir. Bebeklik döneminde yapılan sünnette bu tür kaygılar ortaya çıkmayacaktır. Hatta bu dönemde iyileşme daha hızlı olduğundan bu süreci atlatmak daha kolay olacaktır. Eğer sünnet yaşı 6 yaş sonrasına bırakılmış ise tercihen babanın ya da çocuğun güvendiği bir kişinin sünnetin ne olduğunu, nasıl yapılacağını anlatmalıdır. Çocuğun dışarıdan duyduğu, kaybetme ve korkunç acılar yaşayacağı düşüncelerinin gerçek olmadığını, kesilmeyeceği, pipisinin ucunda bir düzeltme yapılacağı, uyuşturulacağı için işlem sırasında acı duymayacağıi sonrasında ne kadar acı hissedebileceği gibi rahatlatmalarla başından sonuna kadar tüm işlemler anlatılmalıdır. Yine işlemi yapacak olan hekim tarafından çocukla yakınlık sağlanarak anlatılması ve yapılması, çocuğun kaygılarını belirgin olarak azaltacaktır. Sünnet töreni, kıyafetler ve yapılan tüm etkinlikler eskiden beri çocuğun kaygısını azaltmaya yöneliktir. Bu nedenle bu tür bir organizasyon planlanıyorsa çocuk sünnet olduğunda eş zamanlı yapılması çocuk için rahatlatıcı olabilir.

Bir hekim tarafından, uygun hijyenik koşullarda, çocuğun güvendiği bir kişi ve işlemi yapacak hekim tarafından önceden bilgilendirilerek hazırlandığı bir sünnet, ruhsal olarak çocuğun çok sıkıntı yaşamadan atlatacağı bir ödev olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)