Sürekli Aç Hissediyorum

Yazar Özden KaçarDiyetisyen • 15 Kasım 2019 • Yorumlar:

Kış aylarında en çok duyulan sözlerden biri sürekli aç hissediyorum ve yemek yerken kendimi durduramıyorum oluyor. Bu durumun altında birden çok sebep yatabilir. Belki gerçekten açsınızdır belki de değilsiniz. Gelin birlikte kendimizi tahlil edelim.

Erken mi uyanıyorsunuz?

Havaların erken kararması, bulutların mevsim etkisiyle kaplanması aydınlık geçirdiğimiz zamanı oldukça kısıtlıyor. Sabahları erken saatte uyanan kişilerin hep karanlığa uyanması psikolojik olarak kişiyi mutsuz ve depresif bir ruh haline itiyor. 

Tahlillerinizi en son ne zaman yaptırdınız?

Yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte azalan depolar kişiyi sürekli yorgun ve uykusuz hissettirir. 6 ayı geçkin süredir kan tahlili yaptırmadıysanız kontrol zamanınız gelmiş demektir.

Uyku düzeniniz şaştı mı?

Yılın son zamanları genel olarak herkesin çalışma temposu artar. Artan tempo ile birlikte uykusuzluk, fazla strese veya fazla miktarda kafein içeriği yüksek (özellikle kahve) gıda tüketimi uyku düzensizliğine sebep olur. Kendinizi gözlemlemeye biraz kendinize zaman ayırmaya çalışın.

Öğünleriniz yeterli mi?

Kendinize uygun bir beslenme programı uyguladığınıza emin misiniz? Zayıflamak ve kilo almak veya kilonuzu korumak amaçlı daima yediklerinizin dengeli olması gerekli. Öğünlerinizi kaçırmamaya, kaliteli beslenmeye dikkat edin. Gün boyunca hiç yemek yemeyip veya eksik beslenip gece açlık krizlerine girerken kendinizi bulabilirsiniz. Dikkat edin. 

Tüm bunların yanı sıra mevsim geçişlerinde mutlu olmak için aramızda kendini yemek yemeye verenler olabilir. Bir şeyler atıştırma amaçlı dahil olsa öncesinde kendinizi sorgulayın. Ben şu anda aç mıyım? Sorusuna cevabınız evet ise doymadan sofradan kalkmayın. Fakat unutmayın ki tok olduğunuz halde aldığınız her lokma size geçici mutluluk verecektir. Böyle anlarda yemek yemekten ziyade yürüyüş yapmaya, su ve bitki çayı içmeye özen gösterin. Besin gruplarından gün içinde kendisine yeterli miktarda faydalanan bir kişinin tatlı krizine girmesine ihtimal yok unutmayın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)