Sürekli Haklı Olan Biriyle İlişki Yaşamaya Çalışmak

Yazar Nur Eda KaplanPsikolog • 19 Haziran 2019 • Yorumlar:

Bir ilişkide karşı tarafın size karşı sürekli eleştirel bir tavır takınması sizi standartlarında yaşamanız beklentisinde olduğunu söyleyebiliriz. Bir konu hakkında yaptığınız bir yorumu küçümsemesi veya gösterdiğiniz bir davranış ile dalga geçilmesi. Her ne kadar sizi sizin dünyanızı küçümsüyor gibi görünsede yaptığı küçümseme tavrı sizi değersizleştirerek kendi değerini üst mertebeye taşımakla ilintilidir. Karşı tarafın burada arzuladığı şey mükemmelliyete ulaşma arzusu olabilir. Yani istediği herşeyi elde etmekle de ilintilidir. Yaptığı herşeyi - küçümsemeyi dahi -öyle bir mantık çerçevesinde yaparki haklı olduğuna inandırır sizi. Yaşadığınız durum sizin dünyanızı, kendi yüksek standartlı dünyasına için aşağılamak. Ve bu sayede kendine değer atfetmek, mükemmele ulaşmak. Bu nedenle siz de sürekli bir kusur arayışında olduğunu söyleyebiliriz.

Sizi değersizleştirerek kendi değerini üst mertebeye taşımaya çabalamak bir nevi kendini değersizleştirmek. Kendinde çok fazla kusur buluyor -keza her insan kusurlu ve eksiklidir- ancak o kişinin kendi kusurlarına eksikliklerine tahammül edememesinden geçer. Ve bu nedenle başka insanları o kadar eleştirir, kusurlarını o kadar ön plana koyar ki kişi kusurlu olduğuna gerçekten inanır, eleştiren kişi öyle bir haklılık ve mantı çerçevesinde yapar ki onun mükemmel olduğuna ikna olursunuz. Bu da sizde büyük bir özgüven problemine yol açar. Bu özgüvensizlik ile eleştiren kişinin kendine olan yüksek güveni, sizin ona karşı bağımlı kılar. Ve eleştirilere maruz kalmaya devam ederek arzuladığınız sağlıklı ilişkiye ulaşamaz ve bir türlü o kişiden de kopamazsınız.

Yaşadığınız mutsuzluk içerisinde ve güçlü bir bağımlılığınız mevcut olması mutsuzluğunuzu pekiştirmeye devam eder. Kararsızlık içerisinde kendinizi kapatmaya devam ederek bir yaşamı sürdürmeye ve karşınızdakinin yüksek standartlarına kapılmaya devam ederek kendinizi üzmeye devam edersiniz ancak üzüldüğünüzün farkında bile olmadan..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nur Eda Kaplan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)