Tahıl ve Ekmek Gibisi Yok

Yazar Ebru Okumuş KolçakDiyetisyen • 5 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, posa) ve diğer besin ögelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinler olup karbonhidrat içeriği yüksektir. Bu nedenle de tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır.

Sinir sistemi, sindirim sistemi ile birlikte deri sağlığı ve deri hastalıklarına karşı direnç oluşumunda önemli görevleri vardır.

Tahılların protein kaliteleri düşük olmakla birlikte çok az miktarda yapısında bulundururlar. Fakat Kuru baklagiller veya et, süt, yumurta gibi yiyeceklerle de bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi arttırılabilir. Ayrıca bir miktar yağ da içerirler.

Tahıl tanelerinin yağı E, B12 dışındaki B GRUBU VİTAMİNLERİNDEN ZENGİN, özellikle B1 vitamini (tiamin) için iyi kaynaktır. Bu vitaminler tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde (rüşeym) bulunur. Tahılların yapısında A ve C vitamini çok az bulunmaktadır.

Tam tahıllar rafine tahıllardan daha fazla diyet posası, vitamin ve mineral sağladığı için günlük beslenme programında mutlaka tam tahılları bulundurun.

Önerilerine gelince, Tahılların günde ortalama 3-7 porsiyon tüketilmesi sağlığa olumu yönde fayda sağlayacaktır. Tabi tüketilecek porsiyon miktarı bireyin vücut ağırlığına, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre değişir. Önerilen toplam tahıl tüketiminin en az yarısı tam tahıl olmalıdır.

Öneriler:

• Tam tahıl ürünleri her gün, mümkün ise her öğün tüketilmelidir.

• Yukarıda da belirtildiği gibi tahıl ürünleri günde 3-7 porsiyon tüketilebilir. Tüketilecek miktar bireyin vücut ağırlığı, yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre değişir. Ağır işte çalışan ve enerji gereksinimi fazla olanlar bu gruptan daha fazla tüketebilir.

• Tahılların bir porsiyon eş değeri: 50 g (2 ince dilim ekmek), 75 g pişmiş (4-5 yemek kaşığı veya ½ kupa) makarna, 90 g pişmiş (4-5 yemek kaşığı veya ½ kupa) bulgur veya pirinç, yaklaşık 30 g veya 1 kupa kahvaltılık tahıl gevreğidir.

• Protein ve vitamin içeriğini arttırmak için diğer yiyeceklerle (kurubaklagiller, süt ve ürünleri) birlikte tüketilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)