TATİL SANA GÖRE BESLENME SINAVI MI?

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 27 Ocak 2018 • Yorumlar:

Ağustos ayının en sıcak günlerini yaşadığımız bu bunaltıcı günlerde kendinizi deniz kenarına atmak, sıcak ağustos günlerinin bunaltıcılığını denizin ferahlığıyla azaltmak mı istiyorsunuz? Rüya gibi bir tatil planlarken tatilde beslenme sizin için bir sınav konusu mu oluyor? O zaman bu yazımı okumadan geçmemelisiniz. Sizin için aşağıda püf noktaları paylaşacağım. Keyifli okumalar.

  • Bronzlaşmak istiyorum diyenler! Güneş altında fazla zaman geçiriyorsanız özellikle bu süre 1 buçuk 2 saati geçiyorsa günlük sıvı tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Su tüketiminizi arttırırken dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise mineral kaybıdır. Bu süreçte ter ile su-mineral kaybına uğrayacaksınız bu nedenle maden suyu tüketmeniz kaybedilen minerallerin bir kısmının yerine getirilmesinde rol oynayacaktır. (Tansiyon hastası olan kişiler doktor ve diyetisyenlerine danışmalıdır.)

  • Tatil=Yemek. Tatil sizin için yemek yeme ile bağdaşmamalıdır. Tatil bazı kişiler için dinlenme bazı kişiler için eğlenme yeridir. Tatili yemek yeme yeri olarak değil rahatlama ya da eğlence yeri olarak görmelisiniz.

  • Denize girmek isteyenler! Denize girmeden 45dakika önce en son yemek yenmelidir. Aç karnına denizde uzun süre yüzülmemelidir.

  • Denge hayatı. Her zaman anlayışımız yasaklar diyeti değil telafilerle yaşam şekli olmalıdır. Bir gün boyunca poğaça, pizza, dondurma, tatlı kaçırdıysanız ertesi gün bunu telafi edebilirsiniz. Tabii ki bu noktada telafinin nasıl olduğunu bilmek önemlidir. ‘Ertesi gün hiçbir şey yemem telafi ederim.’ Düşüncesi oldukça yanlıştır. Bu telafi değil, sağlığınıza zarar verici bir yöntemdir.

  • Tatildeyim bir kadeh bile içmeyeyim mi? Alkol her zaman olmasını istemediğimiz zararlı bir madde. 1 gram alkol 7 kalori alımına neden olmaktadır. 1 gram yağ ise 9 kaloridir. Yani her 1 gram alkol tüketildiğinde sanki 1 gram yağ tüketmiş gibi kalori alımı gerçekleşir. Alkolün midede hızlı emilimi ise kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere neden olur. Ani yükselişler beraberinde tüketilen besinlerin kilo olarak depolanmasına ani düşüşler ise tekrar acıkmayla beraber daha fazla ve kontrolsüzce yemek yenmesine neden olur. Fakat tatildeyim diyorsanız o gün içerisinde içtiğiniz alkol için ertesi gün 1saat tempolu yürüyüş yapmalısınız, alkol vücudunuzdaki hücrelere zarar vereceği için antioksidan besinlere kahvaltınızda yer vermelisiniz.

  • Metabolizmanızı hızlandıran çay: Yeşil çay. İçeriğindeki epigallocatechin gallate ile metabolizmanızı hızlandıran yeşil çaya tatilde de yer verin günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. (Herhangi bir hastalığı olanlar doktor ve diyetisyenlerine sormalıdır.)

  • Yazlık tatilcisi. Yazlığınızda tatil yapmayı tercih ettiyseniz bu bizim için avantaj! Yemeklerinizi sağlıklı hale getirip hazırlayabilirsiniz. Kahvaltınızda peynir-yumurtaya yer vermeyi unutmayın. Gün boyu atlanmayan ara öğünler akşam yemeklerinizde fazla yemenizi önleyecektir.

  • Otelde tatil yapacaklar! Otellerin büyük tuzağı açık büfelerdir. Kahvaltıyı bomba gibi yapmamız gerekiyor. Bomba gibiyi açacak olursak; Kahvaltıda peynir ve yumurtaya yer vermek otelde de birinci kuralımız. Bunun dışında beyaz un yerine esmer undan yapılan besinleri tercih etmeliyiz. Kahvaltıda tatlılara yer vermemeliyiz. Bazı günler kaçamak olarak az miktarda poğaça, börek tüketilebilir. Öğle yemeklerinde ağır yemeklerden kaçınmalısınız. Sebze yemekleri birinci tercihimiz olmalıdır. Sebze yemeği ile yoğurt tüketilebilir. Akşam yemeklerinde birinci tercihimiz protein içeren et yemekleri olmalıdır. Hem gün boyu harcanan enerjiyi tamamlayacak hem kan şekerinizi dengeleyecektir.

Mikroplara dikkat. Sıcaklığın artması ile bakteri, virüs, mantarların üremesi için ortam elverişli hale gelir. Hijyen her zaman olduğu gibi yaz tatillerinde de oldukça önemlidir. İçilen suların temizliğinden emin olunmalıdır. Eller yemeklerden önce ve sonra yıkanmalıdır. Yemekler uzun süre sıcakta bekletilmemelidir. Besinler karışık şekilde tüketilmemelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)