Tatlı İhtiyacım Bitmiyor!

Yazar Mine TelekDiyetisyen • 30 Mayıs 2019 • Yorumlar:

Her şey tamam da ben tatlısız duramıyorum, tatlı isteğim bir geçse benim sorunum yok diyenlere gelsin bu yazımız. Uzun zamandır diyabet alanında çalışmam kaynaklı tatlı, şeker kan değerleri en çok ilgilendiğim konular arasında. Tatlısız yaşayamam diyenlerin çoğu gerçekten tadını sevdikleri için, duyusal tatmin sağladıkları için mi sadece tatlı seviyorlar bir kez daha düşünsün.

Tatlı isteğinin bitmemesi, bir anda tatlı krizi yaşamanızın sebebi diyabet, gizli şeker, reaktif hipoglisemi veya insülin direnci habercisi olabilir. Peki bunun nedeni nedir? Öncelikle şundan bahsedelim ki kan şekeri sistemi bozulduğunda ister insüline direnç gelişsin, ister diyabet olup kan şekeri çok yüksek olsun tatlıyla bir aşk yaşama durumu söz konusu olur. Bunun sebebiyse hücrelerin normal sisteminde glikoz ihtiyacını karşılayamamasıdır. Bu biyolojik problemler sonucunda hücre içerisine glikoz (yani şeker) girmezse isteğini ve talebini daha yüksek sesle ifade eder ve tatlı sizin vazgeçilmeziniz haline gelir.

Eğer günlük beslenmenizde ani gelen açlık ve tatlı kriziniz varsa, tatlısız bir hayatın çok aç olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza giderek şeker değerlerini kontrol ettirin. Bunlarda bir sorun yoksa ve siz sapasağlam bir vücuda sahipseniz ve TATLISIZ ASLA! Diyenlerdenseniz o zaman beslenme düzeninize bir göz atmamız gerekiyor. Çok uzun saat aç kalırsanız, öğün atlamak sizde bir alışkanlıksa, öğünlerinizde sade karbonhidratlı besleniyor protein ve yağ almıyorsanız, basit karbonhidrat tüketiminiz artık bir rutinse tatlısız yaşayamam modunda olmanız çok normal. Hemen bir beslenme düzeniyle tüm aşkınız mesafeli bir ilişkiye dönüşür ve bu süreci siz yönetebilirsiniz. Ayrıca basit karbonhidrat kısmını biraz açarsak daha güzel anlaşılacak durumlar. Örneğin siz ikindi arasında en bol eşkerlisinden bir sufle yediniz. Kan şekeri bozukluğnuz yok ve her şey normal. Bu sufle kan şekerinde ani yükselme yapacaktır. Daha sonra bu kan şekeri seviyesini düşürmek için pankreas boş durmayarak insülin salınımı arttıracak ve çok yükselen şekeri hızla düşürerek normal seviyelere getirecektir. Bu kan şekerinde ki iniş biraz hızlı olacağı için bu evrede tekrar bir tatlı isteği oluşması ve çok ani acıkma durumu ortaya çıkacaktır. bu durumun hayatınızda ki sık tekrarı sizi diyabet veya insülin direnci sahibi yapabilir!!!

Hayatınızda, tatlı ihtiyaç durumuna geldiyse bu durumları değerlendirin derim.

Hayal ettiğiniz bedenler sizlerin olsun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)