Tedavi yöntemleri

Yazar Faruk Ayhan BaşçiftçiDiş Hekimi • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Ortodontide problemler ve beklentiler bireyden bireye farklılık göstermektedir. Kişinin kendisinin takıp çıkarabileceği hareketli apareyler ve doktor tarafından dişlere yapıştırılan sabit apareyler olmak üzere temel olarak iki çeşit tedavi yöntemi vardır. Bu nedenle hastaya en uygun tedavi şeklinin belirlenmesi gerekmektedir.
Hareketli apareyler karma dişlenme döneminde basit tedavilerin uygulanmasında kullanılmaktadır. Fonksiyonel apareyler de hareketli olarak kullanılan apareylerdir. Bu apareyler, büyüme gelişim dönemindeki bireylere, çenelerin yönlendirilmesini sağlamak amacıyla uygulanır.
Sabit braketler ise dişin ön yüzeyinden takılan metal ve estetik teller olarak ikiye ayrılabilir.

 

Sabit ortodontik tedaviler çekimli ve çekimsiz tedaviler olarak sınıflandırılabilir

Çekimli Tedaviler
Ortodontik bozuklukların büyük kısmı, diş boyutlarının çene büyüklüğü ile uyumsuz olmasından kaynaklanır. Bu sorun çok şiddetli değilse çene genişletmeleri ya da dişlerin sağ ve sol yanlarından törpülemeler yapılır. Sorunun daha da şiddetli olması durumunda ise diş çekimi gündeme gelebilir. Genellikle ortodontik tedavi gören hastaların %30-40 civarında bir oranda diş çekimi yapılması gerekmektedir.
Şiddetli çapraşıklık, arka bölgede kapanış bozuklukları, orta hat uyumsuzluğu ve açık kapanış gibi daha komplike problemleri olan hastalarda çekimli tedaviler tercih edilmektedir. Çekimli tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişleri çekilir. Bunun sebebi, bu dişlerin genellikle çapraşıklık bölgesine yakın olmaları, çenenin her iki tarafında 2'şer adet bulunmaları ve çekimlerinin estetik olarak rahatsızlık vermemesidir. Diş çekimleri ile kazanılan boşluklar, sıralanma problemi gösteren dişlerin düzeltilmesi için kullanılır.

Çekimsiz Tedaviler
Hafif çapraşıklığı ve dişsel problemi minimum olan hastalarda çekimsiz tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. En kısa tedavi süresi ortalama 6 aydır. Bu tedaviler genellikle hareketli apareyle yapılan tedaviler veya basit çekimsiz sabit tedavilerdir. Sabit ortodontik tedavilerde ortalama süre 1,5-2 yıldır. Daha uzun süren tedaviler de olabilmektedir. Genellikle apareylerini kullanmada sıkıntısı olan bireylerde tedavi süresi uzamaktadır.
Ortodontik tedavi süresince aylık kontrollerle 4-5 haftada bir hastalar takip edilir. Apareylerde ve tellerde gerekli uyumlamalar yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)