Tenisçi Dirseği Nedir? Tedavileri ve Egzersizleri Nelerdir?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 28 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Tenisçi dirseği, dirsekte bulunan tendonların aşırı yüklenmesi ve tekrarlayan hareketler sonucunda zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir sorundur.

Değerli hastalarım bu yazımda sizlere tenisçi dirseği hakkında detaylı bilgi vereceğim. Adı sebebi ile sadece sporcularda hatta tenisçilerde olduğu düşünülen bu sorun herkeste ortaya çıkabilir. Özellikle çalışırken tekrarlayan hareketleri yapan ve kollarını yoğun bir şekilde kullanan insanlar risk altındadır. Marangozlar, dikiş veya nakış gibi işlerle uğraşanlar, tesisatçılar, kasaplar hatta ressamlar bile tenisçi dirseği sorunu ile karşılaşabilirler.

Tenisçi Dirseği Neden Olur? 

 

Yukarıda da bahsettiğim gibi tenisçi dirseği aşırı kullanıma bağlı ortaya çıkan kas gerginliği ve yaralanmasıdır. Bu durumun ortaya çıkma nedeni ön kol kaslarının sıkça kasılmasıdır. Kasılma sonucunda doku zedelenmeleri meydana gelebilir ve bunun sonunda ön kol kaslarını dirsekte bulunan kemiğe bağlayan tendonlar kasılır. Bu durum sonucunda tenisçi dirseği olarak adlandırıldığımız tıbbi adı lateral epikondilit olan durum ortaya çıkar. 

 

Tenisçi dirseğini daha iyi anlamak için nedenlerine ayrı ayrı değinmek istiyorum.

 

  1. Aşırı kullanım: Tenisçi dirseği belirli bir ön kol kasının hasar görmesinden dolayı ortaya çıkar. Dirseğimiz düz konumdayken bilek bölgesinin sabit ve stabil hale gelmesinden sorunlu olan kas aşırı kullanıma bağlı olarak zayıflar. Bu zayıflama sonucunda kaslar ile kemikleri birbirine bağlayan tendonda ağrı ortaya çıkar ve iltihap oluşur. 

 

  1. Yaş: Tenisçi dirseği genellikle 30 ila 50 yaş arasında, söz konusu bölgenin dikkatsiz ve yoğun bir şekilde kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak unutulmamalıdır ki bu sorunun ortaya çıkması için pek çok farklı risk faktörü vardır. Risk faktörlerine sahip olan kişiler bahsettiğim yaş aralığından bağımsız olarak tenisçi dirseği sorunu yaşayabilirler. 

 

  1. Meslek veya Hobi: Günlük yaşantımızda hatırı sayılır bir zaman ayırdığımız uğraşlarımız tenisçi dirseğinin meydana gelmesinde rol oynayabilir. Raket tutarken ve kullanırken yapılan hareketler, marangozluk, ressamlık, aşçılık gibi uğraşlarda kullanılan kol hareketleri tenisçi dirseğinin ortaya çıkmasında oldukça etkilidir. 

 

Dikkat Edin: Bilinen herhangi bir yaralanmaya, zorlamaya ya da hareket tekrarına bağlı olmadan tenisçi dirseği sorununa sahip olabilirsiniz. Bu nedenle uzun süren ve dinmeyen dirsek ağrılarınız olduğu zaman mutlaka bir uzmana danışmanızı öneriyorum. 

 

Tenisçi Dirseği Belirtileri

 

Tenisçi dirseği dirsek bölgesinde ağrı ile karakterize bir sorundur. Bu soruna işaret eden belirtilerden kısaca bahsetmem gerekirse; 

 

  • Dirseğin dış kısmında ortaya çıkan ağrı,

  • Ağrının olduğu bölgede hassasiyet hissi, 

  • El ve bilekte hareket anında zayıflama,

  • Bir obje kavrandığında, tokalaşma ya da yumruk hareketi yapıldığında ortaya çıkan ağrı tenisçi dirseğine işaret eder. 

 

Dikkat Edin: Değerli hastalarım günlük hayatınızda sıkça yaptığınız el hareketlerinden sonra her defasında ağrı hissi yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana görünün. 

 

Tenisçi Dirseği Teşhisi Nasıl Konulur?

 

Dirsek ağrısı şikayeti ile doktora gittiğiniz zaman öncelikle fiziksel muayene ve hasta öyküsünün dinlenmesi gerekir. Bu süreçlerle birlikte tenisçi dirseğine dair bir şüphe varsa detaylı tetkikler yapılır. Ayrıca fiziksel muayene esnasında doktorların yaptırdığı bazı hareketlerin sonucunda elde edilen sonuçlar da ayırıcı tanı aşamasına geçilmesine yardımcı olur. 

 

Fiziksel Muayene: Dirsek ağrısı şikayeti sonucunda doktorunuz sizden bazı temel bilgileri öğrenmek ister. Yaptığınız sporlar, mesleğiniz, dirsek ya da kol bölgesine bir darbe alıp almadığınız ya da yakın zamanda bir kaza geçirip geçirmediğiniz bu muayene esnasından doktorunuzun mutlaka bilmesi gerekenler arasında yer alır. Fiziksel muayene sırasında doktorun bilek ve parmakları düzleştirmenizi istemesi, kolunuzun direnç karşısında ağrı yaratıp yaratmadığını öğrenmek içindir. Bu süreçte kavrama testleri de yapılabilir. 

 

Röntgen: Dirsekte artrit gibi bir sorun olup olmadığını gözlemlemek ve kemiği detaylı incelemek için röntgen çekilebilir.

MR: Manyetik rezonans görüntüleme olarak da bilinen bu yöntem dirsek ağrısının boyun fıtığına ya da artrite bağlı olup olmadığını görmek ve yumuşak doku incelemesi yapmak için tercih edilir. 

Elektromiyografi: Sinir sıkışması ihtimalinin elenmesi için EMG çekimi yapılabilir. Tenisçi dirseği belirtileri ile sinir sıkışması belirtileri birbirine benzeyebilir. 

 

Tenisçi Dirseği Tedavisi 

 

Pek çok eklem sorununda olduğu gibi tenisçi dirseği sorununda da ameliyat ilk çözüm değildir. Bu soruna sahip kişilerin %90’a yakınında cerrahi müdahale olmadan tedavi mümkündür. 

 

İstirahat: Yapılan aktiviteleri belirli bir süre azaltmak ve kolu dinlendirmek bu sorunun tedavisinde ilk adımdır. 

 

İlaç Tedavisi: Ağrısı kesici kullanımı bölgedeki ağrının ve varsa şişmenin azalmasını sağlar. 

 

Fizik Tedavi: Ön kol kaslarının güçlendirilmesi ve kas iyileşmesinin sağlanması için fizik tedavi planlaması yapılabilir. Bu süreçte egzersizlerin yanı sıra buz masajı, kas uyarıcı tekniklerin kullanılması ile kapsamlı bir tedavi planı elde edilir. 

 

Destek Kullanımı: Ön kolun arkasında yer alan ve tenisçi dirseğinin semptomlarını hafifletmenin yanı sıra bölgenin dinlenmesini de sağlayan desteklerin kullanımı ile tedavi planlaması yapılabilir. 

 

Enjeksiyon: Steroid enjeksiyonu gibi yöntemler ile ağrının geçirilmesi ve semptomların azaltılması sağlanır. 

 

Şok Dalga Tedavisi: Dirseğe gönderilen ses dalgaları mikro travmalar yaratarak bölgenin doğal iyileşme sürecine girmesini ve bu sürecin hızlanmasına yardımcı olabilir. Bazı doktorlar tarafından deneysel bir tedavi olarak kabul edilen şok dalga tedavisinin tenisçi dirseğinde olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

 

Cerrahi: Tenisçi dirseği belirtileri azalmıyorsa, 6 ayı geçen sürede belirtiler aralıksız devam ettiyse ameliyat ile tedavi düşünülebilir. Ancak cerrahi risklerin olması ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinde yaşanabilecek komplikasyonlar sebebiyle cerrahi uygulamalar son çare olarak tercih edilmektedir. 

 

Tenisçi Dirseğinden Korunma Yolları

 

Tenisçi dirseği teşhisi almış olsanız da olmasanız da günlük hayatınızda bazı değişiklikler yaparak bu sorundan korunabilir ve ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Değerli hastalarım günlük yaşamınıza entegre edebileceğiniz birkaç ufak değişiklik sayesinde yaşam konforunuzu yükseltebilirsiniz. 

 

Özellikle yukarıda bahsettiğim risk grupları içerisinde yer alıyorsanız tenisçi dirseğinden korunmak için vereceğim ipuçlarını mutlaka yaşamanıza entegre edin. 

 

  • Bilek ve ön kol kaslarınız güçlendirmek için egzersizler yapın, 

  • Tekrar eden hareketlerden kaçının, işiniz sebebiyle kaçınmanız mümkün değilse destek kullanın, 

  • Tekrar eden hareketler yaparken sık sık mola vermeye ve kolunuzu dinlendirecek hareketler yapmaya özen gösterin, 

  • Bileğinizi sürekli bükerek çalışmamaya dikkat edin, 

  • Kullandığınız aletleri gevşek tutmaya özen gösterin, 

  • Spor yaparken ısınma hareketlerini atlamayın.


 

Tenisçi Dirseği İçin Egzersizler  

 

Değerli hastalarım tenisçi dirseği sorununuz varsa cerrahi müdahale noktasına gelmeden önce yeterli özeni göstermeniz ve egzersizlerinizi aksatmadan yapmanız çok önemlidir. 

 

  1. Parmaklarınız lastik dolayın ve açma kapama hareketleri yapın. Bu hareketi günde 3 kere her defasında 25 tekrar olacak şekilde yapmaya devam edin. Bir süre sonra kaslar güçlendiğinde bir lastik daha ekleyin. 

 

  1. Dirseğinizi bükmeden, avuç içiniz yukarı bakacak şekilde kolunuzu düz tutun. Uzanan eldeki parmaklarınızı diğer elinizle tutun ve aşağıya doğru çekin, ön kolunuzdaki kasların gerildiğini hissedene kadar devam edin. Bu pozisyonda 15 saniye kalın, hareketi günde 2 set halinde 5 kere tekrar edin. 

 

  1. 1 kiloluk ağırlık, su şişesi ya da içine kuru bakliyat doldurduğunuz bir torbayı alın. Ön kolunuzu bir masanın kenarında ya da dizinizde destekleyin, ağırlığı elinize alın ve yavaşça kaldırıp indirin. Bu hareketi günde 1 set halinde 10 kez tekrarlayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)