Domuz beyninden elde edilen serebrolizin isimli nörotropik ajanın (faktörün) stroke (inme) sonrası oluşan afazi (konuşma kaybı) tedavisinde faydalı olduğu rapor edilmiştir.

Mikroplastiklerin Akciğer, karaciğer, beyin, kalp ve kanda biriktiği rapor edilmiştir. Rutin otopsilerin yarıdan fazlasında beyinde özellikle su şişesi yapımında ve gıda paketlemede kullanılan şeffaf plastik (polipropilen) partiküllerinin varlığı gösterilmiştir.5 mm den küçük plastik parçacıklarının oral (gıda yoluyla), solunum veya deri yoluyla vücuda girebildiği tespit edilmiştir. Yılda 500 milyon ton plastik üretilmektedir ve bunların içinde özellikle insan sağlığı için çok tehlikeli olan kimyasal maddeler mevcuttur. Hastalarda şah damarlarının içinde oluşan kolesterol plaklarının içinde de mikroplastik tespit edilmiştir. Hamilelerde plasenta inflamasyonu ve erken doğum erkeklerde ise kısırlık yapmasınından başka kanser hücrelerinin barsak dokusunda kolayca yayılmasına da sebep olmaktadır. Mikroplastikler bakterilerin antibiyotiklere karşı direncini arttırdığı gibi gıda alerjilerinin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Beyinde özellikle olfaktor (koku siniri) sinir bulbusundan ve solunum yoluyla beyine ulaşan mikroplastikler 5.5-26 mikron (metrenin milyonda biri) boyunda olup insan saçının çapı 70 mikrondur. Mikroplastikler kan beyin bariyeri nedeniyle beyine kan yoluyla ulaşamaz solunum yoluyla koku sinirleri aracılığıyla beyine ulaşır. Demans ve Parkinson hastalığının oluşumunda etken oldukları düşünülmekte ve SSS de oksidatif strese yol açmaktadırlar.

Parkinson hastalarında titremeyi azaltmak için özel eldivenler, yürümeyi düzeltmek içinde vücudu dengeleyen korseler ve lazerli bastonlar kullanılmaktadır.

Akut kafa travmalarında kandaki hemoglobin değerinin 10 gramın altında olduğu zaman hastaya kan vererek klinik tabloda önemli derecede iyileşme elde edildiği rapor edilmiştir.

Demans hastalarında egzersizin tüm nedenlere bağlı ölüm oranını önemli ölçüde azalttığı rapor edilmiştir.

Alzheimer’s hastalığının tanısı parmak ucundan alınan kanda p-tau217 isimli maddenin kan seviyesi ölçülerek konulabilmektedir.

E vitaminin gama-toksoferol variyantının menopoza bağlı kemik erimesinde (osteoporoz) koryucu etkisi olduğu rapor edilmiştir.

Uykuda solunum durması için şişmanlıkta kullanılan trizepatide (GIP/GLP-1 agonisti) ilacının etkili olduğu rapor edilmiştir.

Hafif kafa travmalarının beyinde gizlene herpes simpleks tip 1 virüsünü aktive ederek nörodejenerasyon ve Alzheimer’s hastalığının oluşmasına neden olduğu rapor edilmiştir.

Yalnızlık ve sosyal izolasyonun kanda moleküler seviyede özellikle stroke (inme), kalp hastalıkları, tip-1 diyabet, bunama ve ölüme neden olabilecek proteinlerin artmasına neden olduğu tespit edilmiştir.

Alzheimer’s hastalığının tedavisinde kullanılan donazepilin (antikolinesteraz inhibitörü) kafa travması sonrası hastalarda görülen mental ve konuşma bozukluklarının tedavisinde başarılı olduğu rapor edilmiştir.

65 yaş üstü hastalarda gabapentin veya benzeri ilaçların kullanılmasının düşme riskini arttırdığı rapor edilmiştir.

Kırmızı şarap ve bira da dahil olmak üzere alkol kullanımı özellikle ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum kanserlerinin oluşmasında etken olduğu rapor edilmiştir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.