Tiroid Hastalıkları

Yazar Barış GürsoyGenel Cerrah • 6 Şubat 2019 • Yorumlar:

Tiroid bezi, boyunda orta hatta her iki yanda bulunan endokrin bir salgı bezidir. Tiroid hormonu salgılayarak vücudun hormonal dengesini sağlar. 

Tiroid bezi hastalıkları, aşırı çalışması, az çalışması olarak iki ana başlıkta incelenebildiği gibi, diğer taraftan da tiroid bezinde iyi ve kötü huylu oluşumlar (tiroid nodülleri ve tiroid kanserleri) olarak da incelenebilir.

Guatr Nedir?

Guatr tiroid bezinin büyümesine verilen isimdir. İyottan fakir beslenilen toplumlarda sık görülür. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlarında guatr yaptığı bir gerçektir.  Ancak, en sık olarak tiroid bezinin tamamını büyüten Basedow - Graves hastalığıda guatr olarak halk arasında adlandırılmaktadır.

Tiroid Bezinin Aşırı Çalışması

Hipertiroidi / Basedow - Graves Hastalığı

Tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu hipertiroidi hastalığı oluşur. Tiroid bezinin tamamının hacmen büyüdüğü bu hastalıkta, tiroid bezi normalde boyunda fark edilmezken farkedilir hale gelir. Sıklıkla 20’li yaşlarda belirgin hale gelen Graves hastalığının nedeni, vücutta oluşan bazı antikorların tiroid bezini kontrolsüz bir şekilde aşırı çalıştırmasıdır.

Hipertiroidi hastalığının belirtileri nelerdir?

Beraberinde göz bozukluklarının da olabildiği hipertiroidi hastalığının tanısında, muayeneden sonra ultrason ve bazen sintigrafi tetkikler yapılmaktadır.

Hipertiroidi tedavisi nasıl yapılır?

Temelde hastanın yaşı ve beklentileri göz önünde bulundurulduğunda, üç tedavi alternatifi mevcuttur.

Hipertiroidi ömür boyu kullanılacak anti-tiroid ilaçları ile tedavi edilebilir veya Radyoaktif iyot tedavisi ile tedavi edilebilir.

Bir diğer yöntem ise cerrahi tedavidir ve tiroid bezinin tamamına yakınının çıkarıldığı cerrahi sonrasında hastada kalıcı iyileşme sağlanmış olur.

Tiroid Nodülleri

Tiroid nodülleri, tiroid bezinin içinde gelişen yumrulardır. 

Bu nodüller milimetrik olabildiği gibi, bazen bir kaç cm’e kadar ulaşabilir. 

Tiroid nodülleri neden önemlidir? 

Çünkü tiroid bezi içinde gelişen kanserler, tiroid bezi içindeki nodüllerden köken alır. Hemen belirtilmeli ki; nodüllerin büyük bir kısmı incelendiğinde kanserli doku içermezler ve dolayısıyla ameliyata gerek yoktur.

Nodül gerek muayenede gerekse ultrason ile incelemede tespit edilir ve sıklıkla ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. 

Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, çok ince bir iğne ile, ultrason kılavuzluğunda yapılan bir işlemdir.

Ultrason modülleri, tiroid bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından oluşur. Nodüllerin çoğu iyi huylu yani kanserli doku içermediği bilinsede, gerek muayenede gerekse ultrasonik incelemede, özellikle erkeklerde daha sık olmak üzere sert ve etraf dokulara yapışmış olduğu belirlenen ve kısa sürede büyüme gösteren ve kireçlenme belirtileri gösteren düzensiz sınırlı nodüllerde kanser olma olasılığı yüksektir.

 

Tiroid Nodülleri Ameliyat edilmeli mi?

Tiroid nodülleri ancak iğne biyopsisi yapıldıktan sonra ameliyat kararı verilebilir.

Ameliyatta tiroid bezinin nodülleri ile birlikte, tiroid bezinin tamamı alınır.

 

 Tiroid Nodülleri Nasıl Ameliyat edilir?

Tiroid bezi günümüzde sıklıkla boyundan ameliyat edilmektedir. Ancak yeni gelişen teknoloji ile birlikte ağız içinden de tiroid bezi ameliyatı yapılabilmektedir. 2008 yılından beri tiroid ameliyatları ağız içinden yapılabilmektedir. Bunun en önemli özelliği, boyunda iz kalmamasıdır. Belirgin kozmetik üstünlüğü olan endoskopik tiroid ameliyatı yaklaşık 3 saat sürmekte ve hasta 2 gün hastanede kalmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Barış Gürsoy

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al