Kasık Fıtığı

Yazar Barış Gürsoy • 15 Aralık 2016 • Yorumlar:

Kasık Fıtığının Kapalı Tedavisi – Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı

Erişkinlerde, özellikle çift taraflı veya nüks eden kasık fıtıklarında laparoskopik, yani kapalı yöntemle yapılan onarımın gösterilmiş üstünlüğü vardır.

Ayrıca kozmetik avantajı, yani açık cerrahi yöntem ile karşılaştırıldığında, 3 tane 1 cm’den küçük ameliyat izi olması en cazip özelliklerinden biridir.

Ameliyat süresi 15-20 dakika kadar sürer ve sıklıkla hastalar aynı gün içinde, hayatlarına kaldığı yerden devam eder, evine gönderilebilir.

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatında dikiş kullanılmaz, onarım sonrası ameliyat yerinde oluşabilecek ağrı ve uyuşukluk hissi, neredeyse yok denilecek kadar azdır.

KASIK FITIĞI AMELİYATI KİMLERE YAPILIR?

HER FITIK AMELİYAT EDİLİR Mİ?

HAYIR!...

Ancak, tedavisiz bırakılmış fıtıkların boğulabileceği akılda tutulmalıdır.  Böylesi bir durum en sık kasık fıtıklarında görülmektedir, acil ameliyat gerektirdiği ve elektif ameliyat ile karşılaştırıldığında artmış risklerinin olduğu da bilimsel bir gerçektir.

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Lokal anestezi ile fıtık ameliyatı yapılması mümkün değildir. Lokal anestezi, sadece açık yöntemle yapılan fıtıklarda uygulanabilmektedir.

Laparoskopik yöntem herkese uygulanabilir mi?

Bazı sistemik hastalıklar, ameliyatların kapalı yapılabilmesini engellemektedir. Bunun başında, kalp yetmezliği, bronşit ve bazı kan hastalıkları ilk sıralarda yer alır. Bu rahatsızlıkları olan hastalarda fıtık ameliyatı lokal anestezi ile yapılabilir.

Laparoskopik yöntem tamam, ama hangisi, TEP mi, TAPP mı?

 

Bilinen laparoskopik yöntemler arasında, cerrah açısından yapılması teknik bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren yöntem TEP yöntemidir. Karın içine girilmeden, karın duvarının altından kamera ile ilerlenerek fıtığın olduğu alana ulaşılır ve bu alandaki fıtığa sebep olan açıklığa tüle benzer bir yama (greft) konulur. Avuç içinden daha küçük bir alana yapılan cerrahi onarım sonrasında herhangi bir dikiş yada doku yapıştırıcısı kullanılmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Barış Gürsoy

Genel Cerrahi Op. Dr.

Randevu al