Toksik İlişkiler

Yazar Serkan Bayad • 30 Ocak 2023 • Yorumlar:

Bir ilişkide sürekli karşı taraf için bir şeyler yapmaya çalışıyorsanız, sürekli vericiyseniz, sınırlarınız ihlal ediliyorsa, ihtiyaçlarınız karşılanmıyor, görmezden geliniyorsanız, size saygı duyulmuyorsa, değersizlik yetersizlik duygularıyla boğuşuyorsanız, duygusal dalgalanmaları sık yaşıyorsanız, karşı taraf hatalıyken siz hep suçlu oluyorsanız, talepkar olarak niteleniyorsanız ve özgüveniniz mütemadiyen zedeleniyorsa bu belirtiler toksik bir ilişki içinde olduğunuzu gösterir.

İlişkiye zaman ve emek harcamak, bir gün değişeceğine dair umut, ilişkinin olumsuz gidişatını anlatan iç sese hatta çevreden gelen dış seslere kulak tıkamak, olumsuz gidişatın başarısızlığını kabul edememek ve bu başarısızlığı kendi dinamikleriniz ya da partnerinizin üzerinizdeki manipülatif etkisi nedeniyle kendi üzerinize almak gibi sebepler bu toksik ilişkinin sürmesinin bazı nedenleri…

Peki Partner Seçimimizi Ne Etkiliyor ?

İçgüdüsel açıdan bakıldığında koruyan kollayan, besleyen, sosyal, güçlü, girişken, üretken bir
partner tercih sebebi ve bu sanıldığından daha fazla seçimimizi etkiliyor.

Gelişimsel açıdan bakıldığında ise geçmiş yaralarımızı taşıyan ya da geçmiş yaralarımızı anımsatan, tekrar deneyimleten partnerler seçme eğilimindeyiz.

Yaralarımızı taşıyanı benzer deneyim, ortak nokta bağlamında seçiyoruz. Yaramızı anımsatan, tekrar deneyimleteni ise daha önce tekrarlama zorlantısını anlatırken bahsetmiştim aynı sahneyi tekrar oynayıp bu sefer başarılı olmak, yarayı tamir etmek için seçiyoruz.

Tabi yukarda bahsettiğim iki ana neden sadece bireyselde şekillenmiyor toplumsalda da kendine yer buluyor. Sinemalar diziler reklamlar sosyal medyada da dominant, öfkeli, girişken roller ön plandave bize çekici sunulmakta. Yani bunların estirdiği popüler kültür akımı bu nedenlerden kaynak alırken aynı zamanda bu nedenlerin çıktılarını topluma pompalıyor.

Toksik ilişkilerden kurtulmanın yolu ise nedenleri anlamaktan, partneri ve partnerin hissettirdiklerini doğru yorumlamaktan, iç sese kulak vermekten, geçmiş yaraları iyileştirmekten geçiyor.

Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum seçimler belli dinamiklere bağlı evet ama seçimin niteliği bütün çıktıyı değiştirebilir ve bu da sizin farkındalığınızla belirlenir.

Güçlü ve koruyan görünen bir partner; özverili, sevgi dolu, fedakar, cesaretlendirici, güvenilir, saygılı da olabilir psikopat sosyopatta…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Serkan Bayad

Psikiyatri Uzm. Dr.

Randevu al