İlişkiler hayatımızın önemli bir parçasıdır. Sağlıklı ilişkiler bizi destekler, geliştirir ve mutlu hissettirirken, toksik ilişkiler ise duygusal ve psikolojik olarak zarar verebilir. Toksik ilişkiler asla düzelmeyecek ilişkiler değillerdir. İki tarafın da isteği ve çabasıyla ilişki sağlıklı hale gelebilir. Burada önemli olan iki tarafın da gerçekten çabalamaya ve çözmeye istekli olmasıdır.
Peki, bir ilişkinin toksik olduğunu nasıl anlarız ve kendimizi korumak için nasıl sınır koyabiliriz?
Toksik İlişkilerin Belirtileri
Toksik ilişkilerde bireylerden biri ya da her ikisi zarar görür. İlişki bireyleri geliştirmekten ziyade onları kötü etkileme eğiliminde olur ve duygusal ve psikolojik zarar verebilir.
Eleştiri ve Aşağılama
Partneriniz, arkadaşınız ya da aile bireyleriniz sürekli sizi eleştiriyor ve değersiz hissettiriyorsa, bu bir toksik davranış göstergesi olabilir.
Küçümseyici yorumlar, alaycı sözler veya sizi yetersiz hissettiren ifadeler sıkça tekrarlanıyorsa dikkatli olabilirsiniz.
Manipülasyon ve Suçluluk Hissi Yaratma
Karşınızdaki kişi sizi yönlendirmek için duygu sömürüsü yapıyorsa, bu bir manipülasyon tekniği olabilir.
Kendinizi sürekli suçlu hissettiriliyorsanız ve karşı tarafın isteklerini yerine getirmek zorundaymış gibi hissediyorsanız burada da dikkat etmeniz gereken bir şeyler vardır.
Duygusal veya Fiziksel Sınırları İhlal Etme
Özel alanınıza saygı duyulmuyorsa, telefonunuzu veya mesajlarınızı izinsiz kontrol ediyorsa, sınırlar ihlal ediliyor demektir.
Fiziksel ya da duygusal olarak zarar veren davranışlar (bağırmak, küçümsemek, fiziksel temasla tehdit etmek) varsa, bu kesinlikle sağlıksız bir durumdur.
Sürekli Drama ve Kaos
Aşırı Kontrolcü ve Kıskanç Davranışlar
Toksik İlişkilerde Kendinizi Korumanın Yolları
Toksik bir ilişkiden tamamen çıkmak her zaman kolay olmayabilir. İlişkiniz bir anda düzelmeyebilir. Ancak, kendinizi korumak için bazı stratejiler geliştirebilirsiniz.
Sınırlarınızı Belirleyin ve Net Olun
Ne istediğinizi ve istemediğinizi belirleyin.
Açık ve net bir şekilde sınırlarınızı ifade edin. Örneğin:
“Bağırılarak konuşulmasını kabul etmiyorum.”
“Özel alanıma müdahale edilmesini istemiyorum.”
“Sürekli eleştirildiğim bir ortamda bulunmak istemiyorum.”
Hayır Diyebilin
Hayır demek suçluluk duymanız gereken bir şey değildir.
Kendinizi kötü hissettirecek durumlara karşı net bir şekilde “Hayır, bunu istemiyorum.” demekten çekinmeyin.
Duygusal Manipülasyona Karşı Bilinçli Olun
Birisi sizi sürekli suçlu hissettiriyorsa, bunu sorgulayın. Gerçekten hata sizde mi yoksa karşınızdaki kişi sizi yönlendirmeye mi çalışıyor?
Objektif bakmaya çalışın: Eğer hep suçlu hisseden taraf sizseniz, burada bir dengesizlik olabilir.
Sağlıklı Destek Sistemleri Oluşturun
Güvendiğiniz insanlarla konuşun, destek alın.
Arkadaşlarınız, aileniz veya bir terapistten destek alarak duygusal gücünüzü artırabilirsiniz.
Gerekirse Uzaklaşmayı veya İlişkiyi Bitirmeyi Deneyin
Tüm çabalarınıza rağmen ilişkide iyileşme olmuyorsa, kendinizi korumak için uzaklaşmayı düşünebilirsiniz.
Unutmayın, herkes hayatınızda kalmak zorunda değil. Sizi aşağıya çeken ve size zarar veren insanlardan insanlardan uzaklaşmak bir kayıp değildir.
Toksik ilişkileri tanımak ve sınır koymak, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin önemli bir parçasıdır. Sizi mutsuz eden, manipüle eden veya sınırlarınızı ihlal eden insanlara karşı kendinizi korumak sizin hakkınızdır. Unutmayın, sağlıklı bir ilişkide sevgi, saygı ve karşılıklı anlayış olmalıdır.