Bademcik Ameliyatı

Bademcikler ağız içinde iki taraflı bulunan ve mikroplara karşı lokal savunma hücreleri üreten dokulardır. Fakat sık sık iltihaplandığında ve boyutları arttığında çeşitli sorunlara neden olabilirler. Tıkayıcı boyuta ulaşan bademcikler çocuklarda uykuda nefes durması (uyku apnesi), horlama, ağız kokusu, agresyon, okul başarısında azalma, büyüme geriliğine yol açabilmektedir. Sık iltihaplanan bademcikler ise büyüme geriliği, böbrek, kalp, eklemleri etkileyen kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Sık iltihaplanmadan kastettiğimiz son bir yılda 7 defa veya son iki yılda yıl başına 5’er defa veya son üç yılda yıl başına 3’er defa yada daha sık ateşli bademcik iltihaplanmasıdır. Ayrıca bademcik etrafında abse gelişimi de ameliyat gerektiren bir durumdur.

Bademcik ameliyatı ne zaman yapılır?

Bademcik ameliyatı zorunlu haller dışında 3 yaşından önce önerilmez. Fakat solunum yolunu ileri derecede tıkayan ve apne (solunum durması) olan çocuklarda 3 yaş altına inilebilir. Enfeksiyonların ve geniz eti – bademcik büyümelerinin en sık gözlendiği yaş aralığı 3 – 9 yaş arasıdır. 9 yaşından sonra geniz eti ve bademciklerin boyutları küçülmeye başlar. Erişkin yaş grubunda ise apnesi bademcik büyümesine bağlı olan, sık sık enfeksiyon geçiren ve bademcik taşına bağlı ağız kokusu olan hastalarda bademcik ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Bademcik ameliyatı genel anestezi altında yani tamamen uyutularak yapılır.

Hastanede ne kadar kalınır? İyileşme süresi nedir?

Sabah yapılan operasyonlarda akşamüstü eve gidilir.

Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Ameliyattan 4 saat sonra soğuk, ılık ve yumuşak gıdalar ile beslenmeye başlanır. Dondurma, muhallebi, ılık çorba, püre ve asitsiz meyve suları tercih edilebilir.

Bademciklerin alınması vücutta savunma eksikliği yaratır mı?

Hayır yaratmaz. Bademcikler ile aynı görevi yapan başka lenfoid organlar da vardır.

Bu ameliyat için en uygun zaman nedir?

Herhangi bir mevsim yoktur. Her zaman yapılabilir.

Bademcik küçültme ameliyatı nedir?

Sık sık iltihaplanmayan, esas olarak bademcik büyümesine bağlı problemleri olan hastalarda bademciklere küçültme yöntemi uygulanabilir. Bu hastalarda bademciklerin aşırı büyük olmasına bağlı nefes alma güçlüğü, uykuda soluk kesilmesi (apne) ve yutma güçlüğü gibi sorunlar görülebilir. Bademcikteki büyümeye genellikle geniz etindeki büyüme de eşlik eder. Bu ameliyat tıpkı bademcik alınması gibi genel anestezi altında yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu operasyonda bademcikler tamamen alınmaz. Değişik teknikler kullanılarak bademciklerin fazlası alınır ve yaklaşık %20-25 lik bir kısmı bırakılır. Ameliyat sonrası kanama ve ağrı bademciğin tamamen alındığı ameliyata nazaran daha azdır. Bırakılan bademcik dokusu bir süre sonra biraz büyüyerek vücudu koruma görevine devam eder. Sık bademcik iltihabı nedeniyle bademcik küçültme ameliyatı uygulanmaz, bu durumda bademciklerin tamamı alınmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)