Toplum, Sosyal Medya ve Birey Arasındaki Denge: Kendine Ayrılan Zaman

Yazar Selin UçarPsikolog • 13 Ekim 2020 • Yorumlar:

Toplum ve birey iç içe olduğu kadar ayrık ve soyut kavramlar da olabilmektedir. Toplumda yaşanan felaketler, buhranlar (Örneğin;savaş zamanları) gibi farklı faktörler bireyin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Zamanla üstünde durulan konuların içeriği ve türü değişkenlik gösterse de toplumun bireye olan etkisi bugün hala en çok değinilen konuların başında gelmektedir.

Günümüzde sosyal medya ve şehir yaşamının gerçekleştirmiş olduğu kısır döngü etkilerin yapılan çalışmalarda stres oranını arttırmasına yol açtığı görülmüştür.

Modern insanın gerek iş yerinde gerekse trafikte geçirdiği zaman neredeyse hayatının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Kendine ayırdığı zamanın ise azımsanamayacak bir kısmı sosyal medyada geçmektedir.

Kendinizle kaliteli zaman geçiriyor musunuz?

Eve, işe,çocuklarımıza, sosyal hayatımıza, akrabalarımıza ayırdığımız zaman elbette ki hayatımızın büyük çoğunluğunu kapsamakta. Şimdi farklı bir açıdan bakalım. Düşündüğünüzde en son kendinizle ne zaman bir aktivite yaptınız? Bu tek başına sinemaya gitmek, kendinize güzel bir akşam yemeği ısmarlamak, sahilde yürüyüş yapmak ya da minik bir ödülle şımartmak bile olabilir! Zaman kavramı herkese göre göreceli olsa da sizin için bunları yapmayalı çok uzun zaman olduysa bir anınızı kendinizle baş başa kalmayla geçirmek stres yükünüzü hafifletmek konusunda faydalı olabilir.

Yetişkinlik dönemine geçiş, insanın bireyleşme çabaları ile toplum normları arasında bir uzlaşma sağlamasını gerektirir. Başaramayanların bir kısmı toplum normlarının egemenliği altına girer. Bu kişiler için için kendini değersiz hisseder, bu duygunun gerisinde varoluşuna anlam katma ve bireyleşme çabalarından vazgeçmiş olmanın suçluluğu bulunur.

Engin Geçtan

Partnerinizle kaliteli zaman geçiriyor musunuz?

 

Partneriniz ile her şeyden uzaklaştığınız ve tüm odağınızın ikiniz olduğu bir haftasonunuzu hayal edin. Kuş seslerinin geldiği bir orman ya da yere düşen karları izlediğinizin bir kış akşamı olabilir. İlişkinizin dinamiğini canlandıracak çift zamanları sağlıklı bir ilişkinin olmazsa olmazlarıdır! Bunun için çok uzaklara gitmeye de gerek olmayabilir. sıcak bir gülüş, empatik sessizlik, telefonları bir kenara bırakma ve hatta bazen birlikte oyun oynamak bile var olan ilişkinizi tazeleyecektir. Kitap Önerisi:Benimle Oynar mısın? Yazarı: Evelyn Mcfarlane,James Saywell

Gününüzün ne kadarı sosyal medyada geçiyor? Bu zamanın ne kadar verimli geçtiğini düşünüyorsunuz?

Dilerseniz bu kısmı interaktif bir şekilde ilerletelim. İsterseniz sonradan yüzdelik dilimlerinizi bu post’un altında okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz:) Sıradan bir gününüzü düşünün. 1 ile 100 arasında bir puan verecek olsanız gününüzün ne kadarını sosyal medyada geçirdiğinizi puanlayın. Şimdi de geçen zamanın verimliliğini puanlayın. Örneğin sosyal medya aynı zamanda sizin iş alanınız da olabilir. Böyle bir durumda verimli geçme ihtimali daha yüksek olacaktır. Çıkan fark sizin sosyal medyayı bilinçli kullandığınızla ilgili olabilir ama sosyal medyadaki zamanın aslında büyük bir kayıp olduğuyla da ilgili olabilir! Böyle bir durumda bunu azaltmak ya da istediğiniz seviyeye indirmek tabii ki sizin elinizde. (Daha sonraki yazılarımızda bu konu hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapacağım.)

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)