Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Yazar Pelin Bilge • 16 Şubat 2023 • Yorumlar:

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi hepimiz için travmatik bir şok oldu. Çoğumuz için yaşananları kabullenmek ve yüzleşmek kolay değil. Deprem, sel gibi afetlerde hayatın risklerle dolu olduğunu ve felaketlerin bizimde başımıza gelebileceğini daha sık düşünüyoruz. Bu düşünceler, gerçek riskleri daha fazla farkına varmamıza neden oluyor.

Bu yüzden bu makalede size travma sonrası stres bozukluğunu ve travmaya verilen yaygın tepkileri anlatmak istiyorum çünkü yaşadığınız bu yoğun duyguların son derece normal olduğunu bilmek size bir nebze iyi gelecektir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişiler, travmaya ait detayları düşünmemeye çalışsalar da travmayla alakalı şeyleri tekrar tekrar yaşarlar. O anla alakalı sesler, görüntüler aniden zihinlerine gelir. Bu son derece normal bir tepkidir. Belli bir süre geçtikten sonra çoğu insanda kaybolur. Fakat belli bir süre sonra hala aynı şiddette devam ediyorsa kişinin bir uzmandan destek alması gerekebilir.

Travma sonrası kişilerde uyku problemleri görülmesi çok sık rastlanan bir durumdur. Huzursuz uyumak, sık sık uyanmak, uykuya dalamamak, aşırı uyanık olmak, kâbus görmek travmaya verilen reaksiyonlardır.

Travma sonrası korku, endişe gibi duygular çok yaygındır. Çünkü yaşamı tehdit eden durumlarda ilk önce korku hissederiz. Kişiler, farkında olmadan sürekli tehlike taraması yaparlar. Güvenlik hissiyatı yerle bir olur ve tekrar güvende hissedene kadar bu tarz duygular hissetmek normaldir.

Travma sonrası yoğun yaşadığımız duygulardan bazıları da üzüntü, kederdir… Kişi, umutsuzluğa kapılır, enerjisi düşer. Hayatın nasıl değiştiğini ve kayıplarını düşünür. Gelecek planları artık anlamsız gelmeye başlar…

Öfke, suçluluk ve utançta travması sonrası sık sık yaşanan duygulardandır. Kızılacak çok şey vardır ve adaletsizlikler fazlasıyla can sıkmaya başlar. Bazen öfke öyle şiddetli olur ki kişi kendini duvarları yumruklarken ve diğer insanlara bağırırken bulabilir. Bu duygular sizde suçluluk yaratabilir, kendinizi daha da kötü hissedebilirsiniz fakat travma sonrası beklenen tepkilerdir.

İnsanlardan uzaklaşma, insanlara yabancılaşma ve yalnız kalma ihtiyacı travma sonrası çok sık yaşanır. Her ne kadar kişiler yalnız kalmak istese de travmanın etkilerinin azalmasında diğer insanlarla bağ kurmak çok önemlidir. Çünkü insanoğlu ilişki kurarak iyileşir.

Unutmayın, travma sonrası sinir sistemi ağlayarak, bağırarak, kızarak kendini düzeltir. Beden hareketlerini ve içinizdeki olumsuz duyguları baskılarsanız travma daha uzun süre etki bırakabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu belirtileri genelde üç aydan az sürer. Fakat bu süreden daha fazla devam ediyorsa bir terapist ile görüşmelisiniz. Aldığınız terapi desteği ile travmaya ait olayı geçmişte kalan bir olay olarak deneyimleyebilirsiniz. Tekrar tekrar yaşamak zorunda kalmazsınız. Ayrıca, terapi desteği ile başınıza gelen olaylar ve sizde bıraktığı etkiler üzerinde çalışabilirsiniz. Zamanla semptomlar azalacak ve olaylar hakkında daha az düşünmeye başlayacaksınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)