Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Yazar Leyla Kaya AlkılıçPsikolog • 22 Haziran 2022 • Yorumlar:

Günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar travmatik yaşantılar olarak tanımlanmaktadır. Kişi, gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamış; fiziksel zarara maruz kalmış veya buna tanık olmuş; bu esnada da aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hissetmişse, durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir.

Travma yaşayan insanlar, üzerinden yıllar geçse de başlarına gelenleri diğer insanlara anlatmakta zorluk çekerler. Bedenleri, korkuyu, öfkeyi ve çaresizliği yeniden yaşarken, savaşma ya da kaçma dürtüleri yeniden canlanır ancak bu duygularını dile getirmeleri neredeyse imkansızdır.

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?

İstenmediği halde tekrarlayan anılar, tekrarlayıcı ve rahatsız edici rüyalar, uykusuzluk, olayı hatırlatan yer veya durumlardan kaçınma davranışları, her şeyi kontrol altında tutma isteği, aşırı uyarılmışlık ve artmış kaygı, suçluluk, pişmanlık, gerçekliği ayırt edememe, öfke patlamaları, ağlama nöbetleri, dikkati toplamada zorluklar, sosyal içe çekilme, içe kapanma, travmatik anıların tümünün veya bir kısmının istenmeden yeniden yaşanması gibi belirtiler bir aydan daha uzun süredir devam ediyorsa, Tssb’nin varlığı değerlendirilmelidir.

Travma ile başa çıkmak için neler yapabiliriz?

Korunun: Yaşanan travmatik olay sonrası yemek yeme, uyuma gibi temel ihtiyaçları mutlaka karşılamaya çalışın.

Temas kurun: Aileniz, arkadaşlarınız ya da ulaşabileceğiniz resmi görevlilerle temas kurun. Uzmanlara ulaşın.

Kendinize karşı sabırlı olun: Zorlayıcı bir olaydan sonra kendinize zaman tanıyın. Hiçbir şey hemen ve bir kerede normale dönmeyecektir.

Farkındalığımız arttıkça yaşamımızı kontrol etme olasılığımız da artar. Ne hissettiğimizi bilmek, neden öyle hissettiğimizi anlamanın ilk adımıdır.

Duygularınızı paylaşın, bu sayede sosyal çevrenizden yardım alma olanağınız olur.

Sizi meşgul edecek yardım çalışmalarına, hayatınızı düzene koymanıza yardım edecek yapıcı faaliyetlere yönelin. Siz hareket ettikçe, olumsuz duygular sizden uzak duracaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)