TRİGEMİNAL NEVRALJİ

Trigeminal nevralji çene,yüz ve göz bölgesinde çok şiddetli, çakma ve elektriklenme tarzında ağrılarla kendini gösterir. Anlık şiddetli ağrı, ardından bir süre şiddeti azalmış ağrı şeklinde seyreder. Ağrılar ataklar halinde ve dayanılmaz derecede şiddetli olabilir. Rüzgar, diş fırçalama, yüz yıkama, yemek yeme atakları tetikleyebilir.

İlaç tedavisi yeterli ağrı kontrolü sağlayamadığında ya da etkisini yitirdiğinde seçilecek yöntemlerden birisi, radyofrekans termokoagülasyon (RF) uygulaması ile trigeminal sinirin ağrıyı ileten liflerinin kontrollü olarak yakılması işlemidir.  “Mikrovasküler dekompresyon” olarak adlandırılan ve beyin sapında sinir üzerindeki baskının ortadan kaldırılmasını ve kalıcı tedaviyi sağlayan cerrahi girişim ise, operasyonun büyüklüğü nedeniyle yaşlı ve sağlık durumu böyle bir girişim için uygun olmayan hastalarda tercih edilmemektedir. RF uygulaması ise genel anestezi gerektirmemesi nedeniyle son yıllarda tercih edilen bir tedavi şekli olmuştur. Tedavinin etki süresi kişisel özelliklere ve hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Yeterli ve uygun bir tedavi yıllar süren ağrısızlık oluşturur.

Girişim ameliyathane ortamında uygulanmaktadır. Sırtüstü yatırıldıktan sonra girişimin yapılacağı yanak bölgeniz lokal anestezi ile uyuşturulmakta,bu esnada kan basıncınız, kalp atışlarınız ve solunumunuz bir anestezi uzmanı tarafından sürekli olarak takip edilmektedir. Radyolojik görüntüleme kılavuzluğunda, özel bir iğne sinirin bulunduğu bölgeye ilerletilir. İğnenin yeri radyolojik olarak doğrulandıktan sonra radyofrekans aygıtı aracılığıyla uyarılar verilerek ağrınızın olduğu bölgede uyarı hissedip hissetmediğiniz size sorulur. Bu şekilde iğnenin doğru yerde olduğundan emin olunduktan sonra radyofrekans enerjisi ile sinirin ağrıyı taşıyan lifleri kontrollü alarak yakılır. Bu aşamada ağrı hissetmemeniz için yüzeysel bir anestezi uygulanır.

 

Yarım saat kadar süren girişim sonrasında birkaç saat gözlem altında tutulursunuz. Bu sırada yüzünüze buz paketi ile soğuk uygulanacaktır. Girişimden hemen sonra ağrılarınız geçecektir. Daha önceden ağrılı olan bölgelerinizde uyuşukluk olması doğaldır ve tedavinin etkinliğinin bir göstergesidir. Girişim gününü dinlenerek geçirdikten sonra ertesi gün normal yaşantınıza dönebilirsiniz.

Uygulama sırasında görülebilecek en sık komplikasyon kanamadır. Enfeksiyon görülebilecek istenmeyen durumlardan bir diğeridir. Girişim deneyimli hekimler tarafından, uygun şartlarda gerçekleştirildiğinde bu olayların sıklığı çok azdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İsmail Gökyar Anesteziyoloji Ve Reanimasyon, Algoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)