TRİGEMİNAL NEVRALJİ

Yazar Hakan Levent Gül • 27 Aralık 2018 • Yorumlar:

TRİGEMİNAL NEVRALJİ

Trigeminal nevralji yüzün his duyularını beynimize taşıyan trigeminal (üç dallı) sinirin kronik ve tek taraflı ağrısıdır. Yüzünüzün hafifçe uyarılması, örneğin diş fırçalamak, çiğneme hareketi veya makyaj yapmak, hatta bazen konuşmak bile azap verici bir ağrı nöbetine dönüşebilir.

İlk başlarda kısa süreli(3-5sn), hafif ağrı nöbetleri olabilir, fakat trigeminal nevralji ilerleyebilir, daha uzun süreli ve daha sık dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Trigeminal nevralji erkeklerden ziyade kadınları etkiler ve 50 yaşın üstünde daha yaygındır.

Bulgular:

-Bir elektrik çarpması gibi hissedilen ani, şiddetli, zonklayan ağrı.

-Hiçbir şey yokken başlayan veya çiğneme, konuşma, dişleri fırçalama, yüze dokunma, yüz yıkama, rüzgar gibi nedenlerle tetiklenen ağrılar.

-Çene, yanak, diş, diş etleri, dudaklar veya daha nadir olmak üzere göz ve alın gibi yüz sinir ağlarının desteklediği alanlarda ağrılar.

-Yalnızca yüzün bir yanını etkileyen ağrı.

Ortaya çıkış sebepleri:

Trigeminal nevralji de yüz sinirinin işlevi kesintiye uğramıştır. Genelde sorunun sebebi belirlenemez iken, bazı hastalarda beyin sapında, trigeminal sinirle normal bir kan damarının (bir damar veya arter) temas halinde olması ve nabız ile birlikte sinirin uyarılması, bazen cerrahi, travma, enfeksiyon veya diş işlemleri sonucu sinirin kısmen hasar görmesi sorumlu tutulmaktadır.

Trigeminal nevralji, yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir, multipl skleröz veya sinirleri koruyan myelin kılıfını hasara uğratan başka bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir. Daha az rastlanan trigeminal nevralji, sinire bası yapan bir tümörden kaynaklanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)